Vyhrabat, posekat, očistit a poznat kulturu. Dobrovolníci z celého světa uklízejí židovský hřbitov v Holešově

Do Holešova na Kroměřížsku přijeli dobrovolníci z Mexika, Španělska, Turecka a Francie.

Budou uklízet tamní židovský hřbitov. V Holešově žilo v minulosti až sedmnáct stovek Židů. Komunitu zničili nacisté.

Náplní práce dobrovolníků je vyhrabat hřbitov, posekat trávu, očistit náhrobky a ošetřit jejich kovové části. Dobrovolníci opraví letos deset hrobů. Na hřbitově je jich okolo patnácti stovek. 

Dobrovolníci hřbitov uklízejí dvanáctým rokem. Po dvou zástupcích mezi nimi mají Mexiko, Turecko, Francie a Španělsko.

Se zkušenostmi s dobrovolnických setkání v Kanadě nebo na Islandu přijela do České republiky jednatřicetiletá Mexičanka Rosa Anahi Lopezová Cardonová, která je nejstarší účastnicí holešovského kempu. "Chtěla jsem poznat místní kulturu, nová místa a lidi," řekla Cardonová.

V minulosti pracovala jako dobrovolnice také na táboře v domovském Mexiku pro děti trpící cukrovkou. "Jsme bohužel první na světě, co se týká dětské cukrovky. Je to i kvůli velké spotřebě coca-coly," říká.

Unikátní nápis z roku 1656 na kurovické tvrzi. Autorem je židovský uprchlík, který utekl z Ukrajiny na Holešovsko

Nápis z tvrze v Kurovicích

Historikům se podařilo určit text hebrejského nápisu, který se náhodně podařilo odkrýt na tvrzi v Kurovicích na Kroměřížsku.

Naopak nejmladší účastnicí holešovského kempu je osmnáctiletá Judith Pobrezová z Francie. Úpravy hřbitova pro ni představují první zahraniční dobrovolnickou zkušenost. Holešov si vybrala i proto, že její dědeček byl židovského původu.

"Líbilo se mi, že můžu přijet upravovat původní židovskou památku. Je nás tu hodně národností, chci se zdokonalit v angličtině a získat zkušenosti s mezinárodním prostředím," uvedla Pobrezová, která po prázdninách začne v Lyonu studovat práva.

Dobrovolníci pomohou také s organizací festivalu židovské kultury. Zbytek času chtějí poznávat kraj a památky. Tradičně je čeká výlet do Kroměříže a na Svatý Hostýn.

autor: pes
Spustit audio

Související