Na zámku v Holešově je Bzzukot. Lidé si mohou vyzkoušet včelaření nebo se na chvíli stát včelou

Zámek v Holešově na Kroměřížsku nově láká na výstavu o zajímavostech ze života včel.

Expozice nazvaná Bzzukot popisuje interaktivní formou dění v úlu. Vzorky včel mohou návštěvníci pozorovat například přes videomikroskop, vyzkoušet si mohou i prosvícený stůl pro kreslení včel a také včelařské vybavení.

Lidé si mohou prohlédnout skutečný včelí úl nebo hry a skládačky vysvětlující životní cyklus včel, včelí fyziologii a vztahy mezi včelami a životním prostředím.

"Malí i velcí, kteří k nám přijdou, si můžou vyzkoušet, jaké je to být třeba včelou, která se stará o larvičky, chůvičkou nebo včelou, která sbírá pyl. Výstava je postavená na interakci, takže opravdu děti s rodiči prochází tím prostorem a stávají se včelkami. Včetně kostýmů, různých her, doplňků a podobně," mluvčí pořádajícího Městského kulturního střediska Holešov Dana Podhajská.

Součástí výstavy je dále 3D fotoateliér, ve kterém se zájemci mohou fotografovat ve filmových kostýmech, například jako Harry Potter. Díky spolupráci autorů výstavy s místními včelaři jsou v zámeckých prostorách dále k vidění současný i dobový úl, medomed a dalších nástroje potřebné k chovu včel.

autor: pes

Související