Unikátní nápis z roku 1656 na kurovické tvrzi. Autorem je židovský uprchlík, který utekl z Ukrajiny na Holešovsko

Historikům se podařilo určit text hebrejského nápisu, který se náhodně podařilo odkrýt na tvrzi v Kurovicích na Kroměřížsku.

Řemeslníci ho našli při rekonstrukci druhého patra goticko-renesančního hradu. Unikátní nápis pochází z roku 1656. Jde o citace z Tóry.

Autorem je zřejmě jeden z židovských uprchlíků, kteří tehdy hromadně odcházeli před útlakem z Ukrajiny a na Holešovsku našli dočasné útočiště. Právě na tvrzi několik rodin zřejmě pobývalo, upřesnil historik Karel Bartošek.

"Jistý žid Levi popisuje oběti a hrůzy, které jeho soukmenovci zažili na Ukrajině a v Litvě a před kterými uprchli. Zřejmě ještě pořád měli v hlavách hrůzu, kterou prožili, takže nápis skutečně je až takový otřesný a hrozivý," uvedl Bartošek.

Přestože byl nápis objeven už před dvěma lety, spolehlivě určit se ho podařilo až nyní díky spolupráci hebraistů a historiků. Loni byl nápis zrestaurován. "Do malty nebo do omítky vyškrabaný amatérsky nápis je vzácný," řekl historik a vysvětlil, že psané slovo považují židé za posvátné.

Mezi židy, kteří v 17. století prchali před kozáckým povstáním proti polské nadvládě na Moravu, byl i rabín Šach, vlastním jménem Šabtaj ha-Kohen. Ve své době patřil mezi nejvýznamnější židovské učence. Narodil se v roce 1621 v litevském Vilnu (dnešní Vilnius) a zemřel roku 1663 v Holešově, kde napsal některé své knihy. Místní synagoga byla pojmenována podle jeho komentářů Šulchan aruchu, kterým se říká šach.

Nápisy v kurovické tvrzi
autor: pes

Související