Východní křídlo brněnského hradu Špilberk nabízí unikátní výstavu

4. říjen 2007

Nese název "Nejkrásnější koberce orientu" a měla být původně koncipována tematicky. Autoři se ale nakonec pod vlivem dojmu z prostor, kde se výstava koná, rozhodli vybrat jen to skutečně nejvzácnější.

I tak vznikla výstava, jaká svým rozsahem nemá v ČR obdoby. Více zjistila Zuzana Kopuletá od autorů Zdeňky Klimtové a Zdeňka Chudárka.

Můžete prozradit, jak je ta výstava koncipována, co konkrétně na ní uvidíme? Na výstavě je shromážděno 75 vynikajících koberců z českých státních a soukromých sbírek. Jde skutečně o mimořádný soubor, který ještě na našem území nebyl vystaven.

Jak je ta výstava rozdělena? Je rozdělena do 4 tématických skupin podle území - na koberce anatolské či turecké, dále na koberce středoasijské, tyto dvě skupiny jsou vystaveny v Hranolové věži. V úzkém prostoru nad průjezdem jsou koberce kavkazské a v hlavním prostoru, v královské kapli, koberce perské.

Výstava těchto rozměrů u nás zatím nebyla, v čem je obtížné vystavovat koberce? Především shromáždit takovou vynikající sbírku, protože je velmi obtížné přesvědčit ty vlastníky, jak soukromé, tak státní instituce, k tomu, aby své špičkové koberce zapůjčili.

A teď už otázka pro Zdeňku Klimtovou, který koberec je tady nejvzácnější a proč je tak cenný? Nejvzácnější je koberec se vzorem čintámani, který pochází z 2.poloviny 16.století. Je to koberec, který vznikl v tureckém Usaku, má poměrně jednoduchý vzor, nazývaný čintámani. Je to vzor 3 kruhů nad dvojicí vln, velice těžko se popisuje. Je to naprosto unikátní koberec, zřejmě nejvýznamnější v českých sbírkách. Byl vystaven už na 1. evropské výstavě orientálních koberců v r.1891.

Kde bychom našli jiný podobný? Jeden podobný bychom našli v textilním muzeu ve Washingtonu, ale ten nemá zachované bordury, zatímco ten, který je vystaven v Brně a jinak na státním zámku v Hluboké nad Vltavou, tak ten je úplný. Srovnatelné koberce je možné najít jenom v tureckých muzeích a tamních sbírkách.

Výstava "Nejkrásnější koberce orientu" potrvá na brněnském hradu Špilberk do 20.1.2008.

Spustit audio