Vsetínská radnice obdržela půl milionu korun na podporu integrace Romů do majoritní společnosti

20. leden 2007

Je to pravidelný příspěvek Rady vlády, který město využívá na funkce romských asistentů.

Roman Verner zjistil, že jde o takzvanou terénní práci a na podrobnosti se ptal mluvčí městského úřadu Evy Stejskalové.

Kolik těch terénních pracovníků vlastně zaměstnáváte?V současné době zaměstnáváme 4 terénní pracovníky.Jaká je náplň jejich činnosti?Romští terénní pracovníci u nás pracují od roku 2002 a jejich náplní práce je především řešení dluhů na nájemném, žádosti o splátkový kalendář, pomáhají romským rodinám při údržbě a opravách obydlí, při získávání ubytování, žádostech o byt, vyřizování sociálních dávek, zajišťování pečovatelských služeb, nejrůznějších stížností apod.

Samozřejmě také pořádají různé preventivní aktivity v oblasti prevence kriminality, snaží se organizovat volný čas dětem, pomáhají jim v souvislosti se zneužíváním drog a gamblerstvím, zajišťují pravidelnou docházku dětí do základních škol, řeší nejrůznější problémy při špatném prospěchu ve škole nebo kázeňských problémech. V poslední době se snaží řešit i hospodaření těchto rodin, aby se nerozšiřovaly případy lichvy.

To je dost práce na 4 lidi, neuvažujete o tom, že byste tento tým rozšířili? Tak, neuvažujeme o tom, protože v současné době se ve Vsetíně romské problematice věnuje 19 lidí, kteří jsou zaměstnáni na plný úvazek. Jsou to nejen tito 4 pracovníci městského úřadu, ale také pracovníci neziskových organizací, a kromě toho také řada dobrovolníků. Takže si myslíme, že to zázemí, které romská komunita ve Vsetíně má, je opravdu nadstandardní.

Zcela opačné starosti má ředitelka vsetínské Charity Květoslava Ottová. Její organizace letos nedostala potřebné dotace na integrační programy. S politováním musím konstatovat, že jsme dostali tzv. nulovou dotaci pro středisko, které se nazývá Centrum pro romské matky a děti. Budovali jsme je od roku 2003. Poskytuje sociální službu, sociální poradenství, ale také vzdělávací a aktivizační programy, jak romským dětem a mládeži, tak také celým romským rodinám. V této chvíli je navštěvuje 85 dětí. V terénních službách pokrýváme veškeré romské rodiny, které se nacházejí na území města Vsetína. Právě tomuto středisku hrozí zavření v případě, že by se nám nepodařilo vyjednat, ať už s ministerstvem práce a sociálních věcí, krajem nebo městem finanční podporu.

autor: rv
Spustit audio