Všestranný umělec František Petrák má vlastní loutkové divadlo i výstavu obrazů ve Vsetíně

Je všestranným umělcem, člověkem, který se jen tak nezastaví. Loutkoherec, scénograf, ale i malíř a ilustrátor František Petrák byl hostem Pavla Vacka v pořadu Rendez-vous Českého rozhlasu Zlín.

František Petrák toho ve svém životě zvládá opravdu hodně, a to koneckonců nejen v rámci umělecké tvorby. Třeba v Luhačovicích, kde žije, se výrazně podílí na kulturním životě.

Spoluzakládal hned dva tamější spolky – Calma a Nadační fond Pramen Luhačovice, který organizuje některé výstavy, přednášky či koncerty v lázeňském městě. A častokrát v něm vystupuje také se svým loutkovým divadlem Teatro Pimprle, které si sám vytváří, vymýšlí, hraje i režíruje.

Mimo to je i skvělým ilustrátorem a malířem. Po konci vysokoškolských studií kupříkladu kreslil obrázky i pro legendární dětský časopis Sluníčko. Dnes je však spíše malířem a pořádá vlastní umělecké výstavy. Jeho tvorbu můžete aktuálně zhlédnout na zámku ve Vsetíně, kde až do 10. prosince poběží expozice s názvem Svět v obrazech.

O umělecké tvorbě Františka Petráka, jeho vsetínské výstavě, uměleckých začátcích nebo třeba o tom, zda měl na jeho výtvarnou stránku vliv region, z něhož pochází, si poslechněte v rozhovoru Pavla Vacka.

Spustit audio

Související