Voják tělem i duší, ale také skvělý sportovec a nadaný student. Takový byl generál Vojěch Boris Luža

Generál Vojtěch Boris Luža, který je rodákem z Uherského Brodu, získal v roce 2022 in memoriam Řád Bílého lva. Poslechněte si příběh Vojtěcha Luži.

Armádní generál a představitel československého protifašistického odboje Vojtěch Boris Luža pochází z Uherského Brodu. Narodil se tam v roce 1891. Byl úspěšný sportovec a velmi nadaný student – vystudoval v Uherském Brodě reálné gymnázium a byl přijat na VUT v Brně, kde začal studovat elektrotechniku. Bohužel studium kvůli vyhlášení války nedokončil.

Další svůj život zasvětil armádě. Během první světové války se dostal na východní frontu do Ruska, později se zapojil československých legií. V době mobilizace v roce 1938 byl jedním ze čtyř nejvyšších velitelů československé armády. Od počátku se ale nesmířil s kapitulací a koncem roku 1938 sepsal elaborát kritizující ústup bez boje. Po okupaci odmítl emigraci a v roce 1939 se zapojil do odboje za pomoci blízkých Sokolů a vojáků. Během druhé světové války se skrýval. Zemřel 2. října 1944, kdy byl zastřelen českými protektorátními četníky.

28. října 2022 obdržel Vojtěch Boris Luža in memoriam nejvyšší státní vyznamenání - Řád Bílého lva. V Praze ho z rukou prezidenta Miloše Zemana přebral předseda Nadace bratří Lužů Michal Bábíček, který je také pravnuk bratra Vojtěcha Luži – Bohuslava.

A právě s ním si nejen o životě generála Luži, ale například i o místech v Uherském Brodě, které bratry Lužovy připomínají, povídala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Petra Kopásková.

autoři: Petra Kopásková , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související