Voda v kraji bude dražší. Nejvíc zaplatí lidé na Zlínsku, nejméně na Kroměřížsku

18. prosinec 2017 11:30

Lidé ve Zlínském kraji si většinou příští rok připlatí za vodu. Zdraží na Vsetínsku, Kroměřížsku i Uherskohradišťsku, pouze na Zlínsku bude voda levnější.

Vodné a stočné na Zlínsku zlevní o korunu, lidé budou platit 85,71 koruny za kubický metr.

"Konečnou cenu pro obyvatele Zlína jsme dostali na úroveň roku 2014. Snížení ceny si cením o to víc, že se nám ho podařilo dosáhnout v době, kdy průměrné ceny zboží i služeb dlouhodobě rostou," uvedl předseda představenstva firmy Vodovody a kanalizace Zlín Svatopluk Březík. I přes zlevnění je ale voda na Zlínsku nadále nejdražší v kraji.

Nejméně v kraji platí za vodu lidé na Kroměřížsku, kde se příští rok cena zvýší o 2,6 procenta na 76,86 koruny za metr krychlový.

Podle předsedy představenstva a ředitele firmy Vodovody a kanalizace Kroměříž Ladislava Lejsala je důvodem zdražení růst mezd zaměstnanců, cen energií i nákladů na zpracování odpadů z čistíren vod.

Na Uherskohradišťsku zaplatí lidé příští rok za metr krychlový vody 78,54 koruny, letos stál 75,90 koruny. Cena vody na Vsetínsku se příští rok zvýší na 80,73 koruny za metr krychlový včetně DPH. Letos lidé platili 79,47 koruny. Cena vodného zůstane stejná, zvýší se však cena stočného.

Cena vody v kraji:
Zlínsko: 85,71 koruny za metr krychlový
Uherské Hradiště: 78,54 koruny za metr krychlový
Vsetín: 80,73 koruny za metr krychlový
Kroměříž: 76,86 koruny za metr krychlový

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související