Vlčnovská Jízda králů je letos určená pro místní, pořady budou k vidění online

28. květen 2021

Už za tři dny se ve Vlčnově na Uherskohradišťsku opět pojede tradiční Jízda králů. Jak se na ni chystá nový král a jak v obci připravují letošní specifický program?

Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku se připravují na víkendovou Jízdu králů. Tradice zapsaná na seznamu nehmotného dědictví UNESCO se pojede po dvouleté přestávce, vloni ji totiž organizátoři museli kvůli epidemii koronaviru zrušit.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se neuskuteční kulturní program. Organizátoři připravují na sobotu dva pořady, které budou vysílat online na internetu.

Už v 16 hodin bude na Youtube kanálu vlčnovského Klubu sportu a kultury k vidění živý přenos regionálního kola soutěže verbířů.

Od 20 hodin pak začne rovněž na Youtube kanálu vlčnovského Klubu sportu a kultury pořad Předání vlády králů, jeho část předtáčeli organizátoři v památkových domcích ve Vlčnově.

"Protože mnoho lidí neví, co vlastně obnáší, než se legrút nebo družička do kroje nastrojí, rozhodli jsme se, že součástí programu bude i zkrácené video s tím, jak na sebe členové královské družiny berou jednotlivé krojové součásti zděděné po předcích," uvedla autorka programu Marta Kondrová.

I když už se některá omezení uvolnila, zorganizovat vše tak rychle schopní nejsme.
Petra Kučerová Brandysová, jedna z organizátorek

Veškerý doprovodný program organizátoři zrušili, změn dozná také samotná nedělní Jízda králů. Družina s králem Josefem Pavelčíkem vyrazí na objížďku obce ve 12 hodin.

"I když už se některá omezení uvolnila, zorganizovat vše tak rychle schopní nejsme, takže v obci opravdu nebudou žádné soubory, muziky, stánky, občerstvení, toalety. Uskuteční se tak jen vyloženě samotná objížďka na koních po dědině," říká jedna z organizátorek Petra Kučerová Brandysová.

"Snažíme se trochu o návrat do minulosti, kdy objížďka byla opravdu pro místní lidi. Obec ani nebude uzavřená pro dopravu, takže jsme se snažili vyhnout hlavním cestám, letos budeme jezdit po bočních uličkách, kde se běžně nejezdí," doplnila.

Jak se na tradiční slavnost chystá rodina krále? To si můžete poslechnout v rozhlasové reportáži Michala Sladkého.

Spustit audio

Související