Vlaky na Vsetínsku houkají častěji a hlasitěji než dříve, tvrdí místní obyvatelé

8. září 2020 09:23

Lidé ve Vsetíně si stěžují na příliš hlučné houkání lokomotivy, která jezdí na trati ze Vsetína do Velkých Karlovic. Zatím se nic nezmění.

Pracovníci Krajské hygienické stanice Zlínského kraje řešili stížnost na velmi časté a hlučné troubení vlaků Arriva ve Vsetíně. Hlasité houkání vadí zvláště lidem, kteří bydlí v blízkosti trati ze Vsetína do Velkých Karlovic. Podle některých z nich je hlasitější než loni.

„Houkání vlaku jako výstražný signál je předepsáno předpisy a jsme povinni ho používat. Jde totiž o signál řidičům i lidem pohybujícím se v blízkosti kolejí, že se blíží vlak,“ brání se mluvčí Arrivy Jan Holub.

Vlaky houkají i v místech, kde lidé často přes výstražné blikání a závory přecházejí koleje. Podle Holuba strojvedoucí houkají pouze tam, kde je nutné a rozhodně vždy podle předpisů.

Krajší hygienici se stížností zabývali. Podle mluvčí hygieniků Venduly Ševčíkové se ale k hlasitosti houkání vyjádřit nemůžou: „ Krajská hygienická stanice není kompetentní vyjadřovat se k hlasitosti výstražného signálu vlaku,“ uvedla.

Hlukové limity komunikací se liší dle závislosti na jejich dopravním významu. Konkrétně u dráhy je to v závislosti na tom, zda území leží v ochranném pásmu dráhy.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související