Vítr kácí stromy a zastavuje vlaky. Bez proudu jsou lidé na Kroměřížsku, Valašsku i Uherskohradišťsku

30. říjen 2018 08:20

Hasiči ve Zlínském kraji vyjížděli v noci kvůli silnému větru k popadaným stromům na komunikacích a poškozeným střechám. Uzavřena je Podzámecká zahrada v Kroměříži.

Od půlnoci do odpoledne měli kvůli počasí asi 140 výjezdů, řekl dnes v 17:00 mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček. Stovky domácností v kraji byly dnes bez elektřiny, situace se k večeru však již zlepšila.

Společnost E.ON evidovala nejvíce škod na Otrokovicku, Kroměřížsku, Uherskohradišťsku a Zlínsku, řekla mluvčí společnosti Martina Slavíková. Ráno bylo na Kroměřížsku bez elektřiny asi 1700 domácností. Do večera se však podařilo společnosti všechny poruchy na vedení vysokého napětí v zemi postupně opravit, zbyly jen škody na vedení nízkého napětí.

Skupina ČEZ řešila odpoledne ještě tři poruchy na vysokém napětí na Vsetínsku. "Bez proudu je několik stovek odběratelů v Horní Bečvě a okolí," uvedl mluvčí skupiny Vladislav Sobol.

Hasiči dnes například vyjížděli odstraňovat strom, který v Brumově-Bylnici na Zlínsku spadl krátce po 08:00 na projíždějící automobil. "Řidiči byla poskytnuta první předlékařská pomoc a po příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby byl předán do její péče. Hasiči strom odstranili a místo předali policii," uvedl Řezníček.

Hasiči od 6:00 zasahují u uvolněné střechy rodinného domu v Napajedlech na Zlínsku. "Poškozený je také komín," řekl mluvčí Řezníček.

K dalšímu zásahu došlo v Brumově-Bylnici, kde krátce po osmé hodině ranní došlo k pádu stromu na projíždějící automobil. Řidiči byla poskytnuta první předlékařská pomoc a po příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby byl předán do její péče. Hasiči strom odstranili a místo předali policii.

U Rajnochovic na Kroměřížsku hořel od úterního rána les. Na místo postupně vyjíždělo 17 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. "Podle oznamovatele zasáhl oheň zhruba půl hektaru lesa. Kvůli silnému větru však hrozí jeho rychlé šíření. Jednotky místo i prolévají, aby se tak nestalo," uvedl mluvčí krajských hasičů Pavel Řezníček.

V Kroměříži byla kvůli větru uzavřena Podzámecká zahrada. "Z důvodu vaší bezpečnosti jsme byli vzhledem k větrnému počasí nuceni dočasně uzavřít Podzámeckou zahradu," uvedli zástupci Arcibiskupského zámku. Radnice v Holešově nedoporučuje lidem vstup do parku u zámku.

Podle předpovědi meteorologů by dnes mělo být ve Zlínském kraji oblačno až zataženo, místy s přeháňkami. Od jihozápadu převážně polojasno. Nejvyšší odpolední teploty budou 16 až 19 stupňů Celsia. Nadále bude vát silný jihovýchodní až jižní vítr, který může v nárazech dosáhnout až 90 kilometrů v hodině. Večeru by měl začít částečně slábnout.

Problémy s větrem ve Zlínském kraji
Problémy s větrem ve Zlínském kraji

Související