Vinaři mají z mrazů radost, mohou konečně vyrobit ledové víno

31. leden 2012

Mrazivé dny mají i svou kladnou stránku, například vinaři se mohli pustit do sklizně hroznů na výrobu ledového vína.

Pro ledové víno je totiž nutné sklízet hrozny v nejméně šestistupňových mrazech. Ve Velkých Pavlovicích klesla v úterý ráno teplota až k minus dvanácti, a tak mohl svoje lidi poslat do vinic i Radomil Baloun.

„Pamatuji ještě větší zimy než dnes,“ prozradil Baloun, „nevzpomínám si ale, že bychom sbírali až posledního ledna.“ Obvykle se totiž hrozny pro ledové víno sklízejí těsně před Vánocemi anebo nejpozději na začátku roku.

Sběrači ve Velkých Pavlovicích vyrazili do vinohradu ještě před šestou. „Hlavně musíme mít dobré oblečení,“ potvrdila Zdena Dobrovolná, „zahříváme se ale také svařeným vínem.“

„Mám asi tři vrstvy oblečení,“ dodala Alena Hanzlíková, „nejvíce mrznou ruce a nohy, ale není to tak hrozné.“

Letošní ledové víno bude zřejmě kvůli pozdnímu termínu sklizně a neobvyklému počasí v posledních měsících výjimečné. „Hrozny ve vinici úplně vyschly, skoro jako slámové víno“ vysvětluje Radomil Baloun, „už ani na nich nemá ani co zmrznout.“ Víno tak prý bude mít bohatší a medovější chuť.

autor: hon
Spustit audio