VIDEO: Cimbálová muzika Vojara a vokální kvartet 4BAB zahráli Na živú notečku

28. březen 2018
Na moravskou notu

Zkraťte si s námi čekání na to pravé jarní počasí u videa z březnové Živé notečky.

Cyklus Na živú notečku se s březnovým koncertem ozval z Dolních Bojanovic. Pozvání přijala Cimbálová muzika Vojara.

Je to mladá kapela, jejíž muzikanti pochází z pěti obcí tří národopisných oblastí, a to Hanáckého Slovácka, Podluží a Kyjovska. Primárně se zaměřuje na hudební folklor Podluží, repertoár muziky však tvoří široký okruh lidových písní celého Slovácka. Vedle tradičního folklorního materiálu z Moravy, Slovenska, Maďarska, Rumunska a dalších zemí s oblibou zařazuje do svého repertoáru také světové populární melodie.

Cimbálová muzika Vojara spolu hraje od listopadu roku 2011, ale úplné počátky lze hledat v roce 2005 na ZUŠ ve Velkých Pavlovicích, kde se pod vedením pana učitele Martina Čecha setkali tři členové a kde byly položeny základy současné muziky Vojara.

V průběhu své existence se kapela prezentuje doma i v zahraničí. Účinkuje na nejrůznějších festivalech, slavnostech, přehlídkách i vlastních koncertních programech. Z posledních let stojí jistě za zmínku zájezd s tanečním souborem Salajka z Dambořic do Kostariky na jaře roku 2015 a účast kapely v Nebrasce a Kansasu (USA) na festivalu Czech days v roce 2017. U příležitosti druhé jmenované přes oceánské cesty Vojara vydala také svůj první CD nosič.

Muzika příležitostně spolupracuje s různými folklorními soubory. Také do Živé notečky si přizvala svého hosta, kterým bude dívčí vokální kvartet 4BAB, jenž zpívá (nejen) lidové písně v originálních a náročných čtyřhlasých aranžích. 

autoři: Jiří Kokmotos , Petr Mička

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.