Druhá letošní Notečka přinesla Šmytec a Levandulu. Zahráli a zazpívali v Čejkovicích.

1. březen 2018
Na moravskou notu

Sál Orlovny v Čejkovicích vyzdobený překrásnými folklórními motivy, se stal dějištěm letošního druhého koncertu z cyklu Na živú notečku.

Z Brna přijeli diváky v sále i u rozhlasových vysílačů potěšit muzikanti z Cimbálové muziky Šmytec, kteří si pozvali jako hosta čejkovický ženský spor Levandula.

Vznik cimbálové muziky Šmytec z Brna se datuje do roku 2000. U jejího vzniku stálo několik muzikantů z různých koutů Moravy, kteří se v Brně potkali na studiích. Po několika drobných obměnách muzikantů se obsazení kapely usadilo a v posledních letech hraje v neměnné sestavě.

Pestrá regionální příslušnost členů muziky přinesla také široký interpretační záběr kapely. Ten se projevil i na prvním profilovém nosiči s prostým názvem Šmytec z roku 2005. Jednoznačně nejvýrazněji se cimbálová muzika Šmytec ale věnuje hudebnímu folkloru Hanáckého Slovácka.

Dlouhodobě například spolupracovala s Folklorním souborem Zavádka z Čejkovic, aktuálně má za sebou čerstvou spolupráci při natáčení CD čejkovického ženského sboru Levandula. Kapela je zavedeným účastníkem regionálního folklorního festivalu Hanáckého Slovácka Krajem beze stínu. Pravidelně doprovází verbíře z Hanáckého Slovácka v regionálních kolech soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku a posledních 15 let také ve finále této soutěže na MFF ve Strážnici.

Do koncertního speciálu Na živú notečku si cimbálová muzika Šmytec přizvala také své milé hosty: dlouholetého sólistu kapely Michala Janoška, dětské interprety Mikuláše Lužného a Adama Trávníčka a ženský pěvecký sbor Levandula z Čejkovic.

autoři: Petr Mička , ska

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.