VIDEO: Cimbálová muzika Šternovjan zahrála na slavkovském zámku

30. listopad 2017
Na moravskou notu

Na začátku prosince uplyne 212 let od slavné Bitvy tří císařů. Listopadová Živá notečka se jako předzvěst historické rekonstrukce bitvy a dalších akcí na Brněnsku ozvala ze Slavkova u Brna, a to přímo z krásných prostor slavkovského zámku.

Historický sál sámku Slavkov-Austerlitz je asi nejvýpravnějším místem, odkud se za svou téměř dvouletou historii cyklus Na živú notečku přihlásil.

Blížící se výročí slavné bitvy, která se nedaleko zámku odehrávala, ovlivnilo i repertoár, se kterým vystoupila hostující Cimbálová muzika Šternovjan.

Cimbálová muzika Šternovjan z Újezdu u Brna patří mezi mladé, nově vzniklé kapely. Byla založena v roce 2015 a u jejího vzniku stál primáš a vedoucí muziky David Šinderbal, který pochází ze Slovácka a působil i v jiných souborech.

I proto muzika zpracovává a interpretuje mimo brněnského folklorního materiálu také písně slovácké. Kapela se prezentuje na přehlídkách folklorních souborů, veřejných zábavách či koštech vín, ale snaží se zapojovat i do komunitního života obce a obnovovat tradice například při štěpánském koledování, velikonočním šmigrustu nebo hraní na hodech.

Mimo své hudební aktivity doprovází Cimbálová muzika Šternovjan stejnojmenný folklorní soubor. V letošním roce přistoupili k rekonstrukci újezdského kroje, v kterém se představili i v koncertním speciálu pořadu Na moravskou notu – Na živú notečku.

U příležitosti výročí Bitvy tří císařů vystoupili v sále slavkovského zámku s tematickým programem písní rekrutských, verbuňků a vojenských vůbec s názvem „Mašírujú na Francúza“.

autoři: ska , Petr Mička