Věž, ze které je vidět Pálava i Jeseníky. Rovnina nad Uherským Hradištěm se stavěla jako vysílač

31. březen 2019

Návrší Rovnina v bodě, na kterém rozhledna stojí, je v nadmořské výšce 336 m. Věž byla původně vysoká 49,5 m, po několika letech provozu se přidával nový vysílač

Všimli jste si, kolik rozhleden v našem regionu přibylo během posledních let?  Dokazuje to, že pohled na krajinu z ptačí perspektivy, je pořád hodně žádaný a lákavý. Vyhlídkové věže vznikají i v objektech, které mají původně úplně jinou funkci. To je případ rozhledny Rovnina nad Uherským Hradištěm nad čtvrtí Mařatice.

Sídliště lovců mamutů, vojenské cvičiště a muzeum v přírodě. Tak šel čas na Rochusu nad Uherským Hradištěm

Park Rochus v létě

Archeologové našli na Rochusu stopy sídliště lovců mamutů z doby před více než třiceti tisíci lety. 

V roce 2003 se na návrší Rovnina stavěla telekomunikační věž. Klasický ocelový stožár, ale už od začátku se počítalo s tím, že to bude víceúčelová stavba. Kromě instalace satelitů a antén bylo středem konstrukce vybudované ještě točité schodiště se 127 schody zakončené vyhlídkovou plošinou.

Návrší Rovnina v bodě, na kterém rozhledna stojí, je v nadmořské výšce 336 m. Věž byla původně vysoká 49,5 m, po několika letech provozu se přidával nový vysílač a díky tomu se stožár dostal do výšky 55 metrů nad terén. Vyhlídková plošina je 24 m nad zemí. Je obložená dřevem, má i dřevěnou stříšku. Z dálky vypadá jako mezičlánek, který obě části věže spojuje.

Podle rozměrů, které jsem teď uvedla, si zřejmě dokážete představit, že je to rozhledna krásných výhledů. A taky jo. Při dobrých podmínkách je vidět až Nízký Jeseník nebo Pálavu. Pohled na blízké okolí je taky mimořádný. Třeba na údolí kolem řeky Moravy, na Bílé Karpaty a jejich nejvyšší horu Velkou Javořinu, Chřiby nebo Hostýnské vrchy. Jednoduše řečeno, panoramata jako když vyšije a na všech světových stranách. 

Věřím, že jsem rozhlednu Rovninu popsala alespoň trochu barvitě a vzbudila jsem ve vás zájem dostat se do vyhlídkového prostoru. Je v tom ale malý háček. Stožár je kovový a konstrukce je dost otevřená. Schodiště je sice zabezpečené vyšším zábradlím, ale jak už jsem řekla, je točité a taky průhledné a nemusí všem vyhovovat.

V takovém případě doporučuji vydat se do okolí po pevné zemi. Asi tři kilometry od rozhledny je park a skanzen Rochus. Pak můžete pokračovat do Vinohradské ulice a dál do Uherského Hradiště. Na opačnou stranu vede trasa do Mistřic.

Rozhledna Rovnina je otevřena od dubna do října.

Spustit audio

Související