Nápad uherskohradišťských knihovnic okouzlil celý svět. Desítky tisíc dětí jdou znovu na noc do knihoven

Před dvaceti lety se v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti uskutečnila nenápadná akce s názvem Noc s Andersenem.

Nápad hradišťských knihovnic se postupně stal v celé České republice fenoménem a rozšířil se i do světa.

Autorkami světově rozšířeného projektu, jsou knihovnice z knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Hana Hanáčková a Miroslava Čápová.

První Noc s Andersenem se uskutečnila na přelomu 31. března a 1. dubna 2000 v dětském oddělení Knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti, zúčastnilo se 25 dětí.

„Nápad vznikl, když jsme se stěhovali do nových prostor,“ říká Hana Hánáčková.

Od roku 2001 se pořádá po celé České republice pod záštitou Klubu dětských knihoven. V dalších letech se noc rozšířila i za hranice České republiky, pořádá se v Polsku, Slovensku, Rakousku, Slovinsku a Německu.

Kromě veřejných knihoven se akce účastní i školní knihovny, školy, školky, domy dětí, občanská sdružení a další zařízení.

Letošní ročník se uskuteční na 1750 místech. "Odhadujeme, že nocovat bude na 98 000 malých i velkých účastníků," uvedli organizátoři na webu www.nocsandersenem.cz.

Kromě Česka jsou registrovaná místa i v dalších 20 zemích. Většina je z Evropy, ale číst se bude také v Saúdské Arábii, ve Spojených státech, v Austrálii či na Novém Zélandu. Děti, které se nocování nemohou zúčastnit, mohou poslouchat až do půlnoci Rádio Junior Českého rozhlasu.

Spustit audio

Související