Verbuňk je slovácký poklad, už 15 let je na seznamu UNESCO

25. listopad 2020

Od zápisu slováckého lidového tance verbuňk na seznam nehmotného dědictví UNESCO letos uplynulo 15 let. S dalšími dvanácti projevy tradiční lidové kultury ze všech koutů světa byl zařazen na seznam 25. listopadu 2005.

UNESCO ocenilo tanec pro jeho vysokou uměleckou úroveň a označilo ho za výraz kulturní identity jeho oblasti, tedy Moravského Slovácka. Pro Českou republiku to byl první zápis do nehmotného dědictví UNESCO.

Počátky verbuňku spadají do 18. století a jsou spojeny s odvodem branců do armády. Věnují se mu folklorní soubory, je však i přirozenou součástí tanečního repertoáru například při hodech, svatbách nebo vinobraních. Jednotlivé oblasti Slovácka si udržují specifické styly verbuňku.

Jakub Tomala při závěrečném tanci všech účastníků soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku

Verbuňk

Tanec má předem daný přibližný rámec, z velké části jde ale o improvizaci tanečníka. Tančí jej pouze muži, a to při cimbálové muzice nebo dechovce. Tanečník nejprve zazpívá jednu z verbuňkových písní, poté následuje instrumentální přehrávka, při niž tanečník tančí s rukama nad hlavou. Každý tanečník verbuňku se snaží předvést co nejnáročnější a nejzajímavější kombinaci skoků, výskoků a piruet, tzv. cifrování.

Verbuňk může tančit jeden tanečník jako sólo, často však tančí i více mužů současně, každý ovšem tančí individuálně, nezávisle na ostatních. 

Říká se, že verbuňk se nedá naučit a že se slováčtí chlapci rodí s verbuňkem v krvi.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související