Ve Zlínském kraji přibývá případů internetových a telefonických podvodů, důvěřivci přichází o statisíce korun

21. únor 2022 11:52

Policisté ve Zlínském kraji řeší čím dál více případů internetových a telefonických podvodů. Může za to neopatrnost a velká důvěřivost lidí. Ti totiž sdělují neznámým pachatelům údaje ke svým bankovním účtům nebo se nechají zlákat na reklamu neověřených internetových obchodů.

Nákup vína ze zahraničí nebo změny v bankovním účtu. I v těchto případech lidé naletěli podvodníkům, kteří je kontaktovali buď telefonicky nebo přes internet. Postižení tak přišli o statisíce korun. Podobných případů v posledních měsících ve Zlínském kraji přibývá.

Může za to neopatrnost a velká důvěřivost lidí. Ti totiž sdělují neznámým pachatelům údaje ke svým bankovním účtům nebo se nechají zlákat na reklamu neověřených internetových obchodů. Oběťmi jsou podle policie jak mladší, tak i starší lidé. A nejedná se pouze o jedince ze Zlínského kraje. Vyšetřovatelé řeší podobé případy napříč celou republikou.

Jeden z případů - obchodník s vínem

Jedním z vyšetřovaných podvodů je případ třiačtyřicetileté ženy z Kroměřížska, která přeposlala téměř tři čtvrtě miliónu korun na různá čísla bankovních účtů. Poškozenou kontaktoval přes aplikaci Messenger, později Hangouts údajný americký obchodník s vínem s tím, že se chce seznámit. Komunikoval s ní česky, místy slovensky. Zaslanými zprávami a fotografiemi získal její důvěru a poté ji požádal, jestli by si na její adresu nemohl nechat zaslat balíček. S tím žena souhlasila a sdělila mu, na jakou adresu má zásilku poslat. Následně jí byly na e-mail odeslány pokyny k celkem pěti platbám, které všechny uhradila. V současnosti však nemá ani balíček ani peníze.

Ochrana proti podvodníkům 

Lidé by neměli zasílat a sdělovat své údaje z platebních karet a občanských průkazů přes internetovou a telefonní komunikaci. Také by neměli otevírat internetové odkazy, které jim nejsou dobře známé.

Největším nebezpečím bývají potencionální partneři, se kterými se lidé znají pouze přes internet. Těm by neměli dotyční před fyzickým střetnutím posílat žádné peníze, a to ani v případech, kdy by se mohlo zdát, že se jedná o výhodné investice. Dalším problémem pak může být obchodování přes internet. Tomu by se měli lidé bez předchozích zkušeností s prodejcem od ostatních kupujících vyvarovat, a to zejména pokud se jedná o prodejce, kteří vystupují pod zahraničními bankovními účty, zahraničními telefonními čísly a kteří mají emailovou adresu mimo české poskytovatele.

Pachatelům samozřejmě hrozí trest, nicméně je často velmi obtížné je najít. V případě jakýchkoliv pochybností proto policie lidem doporučuje, aby se nebáli se na ně obrátit.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související