Ve Zlínském kraji budou ošetřovat památné stromy podle příručky

28. březen 2007

Ochránci přírody z Valašského Meziříčí vydávají příručku Ošetřování památných stromů. Praktická brožura navazuje na výpravnou fotografickou publikaci, kterou vydali v loňském roce.

"V okrese Vsetín je 55 chráněných stormů, v okrese Uherské Hradiště 35, v okrese Zlín je těch památných stromů kolem stovky a okres Kroměříž má takovou zvláštnost - tam je totiž celý vrchol Svatého Hostýna chráněn a na něm je 500 stromů, takže tam je vlastně chráněno přes 1400 stromů," vyjmenovává jednatel Českého svazu ochránců přírody Milan Orálek.

"Některé ty stromy se zapsaly do dějin nějakou zvláštní příhodou - třeba se tam někdo narodil, jsou zapsány v kronice, nebo byl na nich někdo oběšen. Potom mezi památné řadíme stromy, které jsou mimořádně hodnotné, zejména z dendrologického hlediska. Chránit stojí za to i strom, který je 100 nebo 150 let starý, ale je solitérní, čili rostoucí na osamoceném místě, a je pěkně rostlý. Právě proto je tím památným stromem vyhlášen," dodává Orálek.

Problém u ošetřování stromů je v tom, že člověk by měl mít prostor k tomu, aby se jednou za dva tři roky na ten strom dostal znovu a zkotroloval stav, eventuálně korigoval nebo pozměnil opatření, které na něm byly provedeny. Podle spoluautora příručky Vladimíra Skýpaly nejsou k pravidelné kontrole ve zlínském regionu podmínky. "Teď jsme měli díky grantu z evropských fondů možnost ty stromy objíždět s vysokozdvižnou plošinou, podívat se, v jakém stavu stromy jsou po 10, 5 nebo 3 letech. To je hrozně důležité," vysvětluje Skýpal a dodává: "Přišlo nám, že je to výborná příležitost k tomu, abychom to nějakým způsobem dali dohromoady. Ta knížka není věnovaná jenom památným stromům, je věnovaná stromům obecně, a měla by i informovat veřejnost o tom, že tímto způsobem se ošetřují jakékoli stromy, ne jenom památné, a že se nedají ošetřovat stylem - zkrátíme korunu, tím se odlehčí - jde o to, že nejlepší je ten strom vůbec neošetřovat."

autor: rv
Spustit audio