Ve zlínské ZOO si zvyká „anglický“ nosorožec

14. prosinec 2012

Nosorožec tuponosý jménem Kashka si zvyká na nové bydliště ve zlínské zoologické zahradě. Tamní chovatelé ho nedávno přivezli z Anglie a doufají, že spolu se dvěma samicemi založí novou rodovou linii. Zřídili pro ně i nové stáje.

„Je v jiném prostředí, kolem něj jsou jiní lidé. Všechno je pro něj nové, cizí, je tady sám,“ vžívá se u bytelných mříží do pocitů zvířete ošetřovatel Petr Jakšič. „Je zmatený. Neví proč mu to lidi udělali.“

S Kashkou se chtějí chovatelé ve Zlíně sbližovat postupně podle situace. Nechají prý na něm, zda bude na adaptaci potřebovat týden nebo jen dny.

Sedmiletý nosorožec bude mít do jara moderně vybavenou stáj sám pro sebe. Pak ho v oddělené kóji začnou seznamovat se zdejšími samicemi jménem Naja a Zanta. Obě pochází z přírody a jsou tak geneticky velmi cenné, obě jsou ve věku vhodném pro rozmnožování.

Odchov mláděte nosorožce tuponosého by zlínští chovatelé považovali za velký úspěch. „V zoologických zahradách po celém světě je chováno dvě stě padesát sedm jedinců. Oni se ale v lidské péči příliš nemnoží. Ročně bývá tak šest až deset porodů,“ konstatuje zoolog Pavel Shromáždil.

Návštěvníci zlínské ZOO ještě nějaký čas Kashku neuvidí. Mohou si ale prohlédnout jeho budoucí partnerky, které se prohání ve venkovním výběhu v expozici afrických kopytníků.

autor: rv
Spustit audio