Ve zlínské zoo se narodila tři mláďata tygrů ussurijských. Chovatelé je sledují přes kamerový systém

11. červen 2019 10:06

Samice tygra ussurijského je březí asi 100 dnů. Mláďata jsou po porodu slepá a odkázaná na péči samice. První týdny stráví v porodním boxu v chovatelském zázemí expozice.

Ve zlínské zoologické zahradě se v noci na pondělí narodila tři mláďata tygrů ussurijských. Matkou je čtrnáctiletá tygřice Tanja, otcem osmiletý Boatsman zapůjčený ze zoo v estonském Tallinnu. „Podle prvních pozorování jsou mláďata vitální a aktivní, samice Tanja je pravidelně kojí,“ sdělila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Chovatelé sledují tygřici i mláďata přes kamerový systém umístěný v porodním boxu. "Pro Tanju je to již čtvrtý porod, ze všech záběrů je patrné, že se chová jako naprosto zkušená matka," uvedla mluvčí. Zlínská zahrada získala samce na konci loňského roku.

Tygr ussurijský

"Do našeho nového tygřího páru jsme vkládali velké naděje. Navíc jsme byli opravdu poctěni tím, že vedení Evropského záchranného programu pro tygry ussurijské nám projevilo skutečně velkou důvěru a umožnilo spojení dvou geneticky nejcennějších zvířat v evropskému chovu právě ve zlínské zoo. Prarodiče samce i samice pocházejí z volné přírody, jejich mláďata tak znamenají mimořádný přínos pro evropský chov tygrů ussurijských," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Samice tygra ussurijského je březí asi 100 dnů. Mláďata jsou po porodu slepá a odkázaná na péči samice. První týdny stráví v porodním boxu v chovatelském zázemí expozice. "Ještě chvíli potrvá, než budeme znát jejich pohlaví. V žádném případě nebudeme Tanju rušit. Tygřice bude vycházet ven jen sporadicky. Věříme však, že se opět projeví jako velmi pečlivá matka a v druhé polovině srpna se společně s mláďaty poprvé představí ve venkovním výběhu," uvedl ředitel.

Tygři ussurijští se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1968. V 80. letech se podařilo odchovat osm mláďat, novodobá historie chovu začala s příchodem Tanji z ruské Zoo Čeljabinsk. "Předchozím partnerem Tanji byl od roku 2012 do roku 2017 samec Joseph z německé Zoo Eberswalde. Jejich první dvě mláďata se narodila v září 2012, další tři pak na podzim roku 2015. V rámci zachování nepříbuznosti v evropských chovech a po dohodě s koordinátorem chovu tygrů samec Joseph zamířil v květnu 2017 do jihokorejské Zoo Soul k posílení chovu tygrů ussurijských v asijské oblasti," uvedla mluvčí. Tygr ussurijský je jednou z nejvzácnějších kočkovitých šelem. Především kvůli pytláctví je ve volné přírodě na pokraji vyhubení. Obývá už jen zlomek svého původního areálu na Dálném východě, v Severní Koreji a na severu Číny.

zdroj: ČTK

Související