Další úspěch zlínské zoo. Narodilo se zde první mládě gibona stříbrného

17. duben 2019 15:45

Mládě se narodilo se 9. února a je prvním potomkem jedenáctileté samice a o rok staršího samce. Jde o velmi ohrožený druh, který je vzácný i v zoologických zahradách

Ve zlínské zoologické zahradě se narodilo mládě gibona stříbrného. Jde o velmi ohrožený druh, který je vzácný i v zoologických zahradách. Ve světě se chová pouze 90 jedinců, z toho 53 v Evropě. Za uplynulých 12 měsíců se včetně zlínského mláděte v evropských zahradách narodilo jen pět mláďat. Ve zlínské zoo jde o první odchov tohoto druhu gibona za dobu existence zahrady, řekl dnes zoolog Kamil Čihák.

Mládě se narodilo 9. února. "Je to výjimečné, protože těchto zvířat je málo, jednak v zajetí, navíc situace v přírodě je velmi nedobrá. Na Jávě jako jediném (místě) výskytu tohoto druhu je těchto zvířat stále méně a méně, protože dochází k devastaci jejich přirozeného prostředí, to jsou především pralesy," řekl Čihák.

Zlínská zoologická zahrada představila 17. dubna 2019 mládě gibona stříbrného

Zlínské mládě je prvním potomkem jedenáctileté samice a o rok staršího samce, kteří jsou ve zlínské zoo od roku 2014. Sestavit vhodný chovný pár a dosáhnout reprodukce není podle Čiháka snadné. "Vidíme sami, že doba od příchodu po porod je poměrně dlouhá, zvykali si na sebe i prostředí," uvedl zoolog, podle kterého nyní chovatelé doufají v další mláďata.

O dvouměsíčním mláděti toho ošetřovatelé mnoho nevědí. "Porod probíhal doufám v pořádku, ne vždy je to možné vidět. Nehledě na to, že samice dokáže mládě perfektně schovat. Nějakou dobu jsme nevěděli, jak ho krmí. Nevíme o mláděti nic, neradi bychom ho i samici stresovali, takže jsme je zatím nechytali. Dokonce ani nevíme, jakého pohlaví mládě je. Nemáme možnost do toho zasahovat, ani nechceme. Jediné, co děláme, je dávat jim dobrou krmnou dávku," uvedl Čihák.

Mládě by mělo s rodiči zůstat několik let, poté se pro něj s koordinátorem chovu bude shánět nové místo a partner či partnerka. Gibon stříbrný je dokonale přizpůsoben k životu v korunách stromů. Z větve na větev přeskakuje zavěšen za dlouhé paže. Jedním skokem překoná vzdálenost až deset metrů.

Tento druh gibona žije pouze na indonéském ostrově Jáva. Je dokonale přizpůsoben k životu v korunách stromů. Pohybuje se zde tzv. brachiací – z větve na větev přeskakuje zavěšen za dlouhé paže. Jedním skokem překoná vzdálenost až 10 m. Žije v rodinách tvořených rodiči a různě starými mláďaty. Po březosti 7 měsíců přichází na svět jediné mládě, s rodiči zůstává do svých 8 let. Každá rodinná tlupa žije v určitém teritoriu, své území si označují houkavým zpěvem. Ten je pro každé zvíře identický, zároveň také slouží k udržování kontaktu mezi členy rodiny.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související