Ve Zlíně natáčejí filmaři často a rádi

1. červen 2022

Filmové ateliery ve Zlíně na Kudlově, Zlín Film Festival – Zlín je s filmem neodmyslitelně spjatý. Proto není divu, že se tu i natočilo a natáčí velké množství filmů, nejdříve animovaných, později i hraných.

O práci filmařů ve Zlíně jsem pročetla desítky stránek informací. Kromě základních dat o vzniku a původním poslání kudlovských ateliérů, i více či méně úspěšných etapách, kterými zlínská kinematografie prošla, většina statí končila konstatováním, že ze Zlína se neodjíždí s prázdnou. Ve Zlíně si filmaři vždycky najdou kout pro pořízení záběru, který původně chtěli natočit v úplně jiném městě, třeba v Brně, v Praze nebo dokonce v Americe. V takovém případě skvěle supluje věhlasná 21. Kolik snímků bylo natočených v krajském městě, to už jsem nepočítala. Podstatné je, že Zlín filmem stále žije, a to nejenom díky každoročnímu pořádání Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, což je nejstarší přehlídka svého druhu na světě.

Pořadatelé v programu už několikrát připomněli tvorbu místních autorů. Vždyť ve zlínských ateliérech vznikly dnes už legendární animované příběhy Hermíny Týrlové a Karla Zemana. Oba společně s Jiřím Trnkou jsou považovaní za zakladatele animovaného filmu v naší zemi. Hermína Týrlová během své kariéry vytvořila na sedmdesát půvabných pohádek. Uzel na Kapesníku, sérii příběhů Ferda Mravenec a další. Karel Zeman byl ve své době mistrem triků.  Předvedl to v řadě dobrodružných filmů. Například Cesta do pravěku, Vynález zkázy nebo Baron Prášil. Traduje se, že Cestou do pravěku Zeman inspiroval Stevena Spielberga k natočení snímku Jurský park. Mezi jeho animovanými snímky byla oblíbená série příběhů o panu Prokoukovi. Postavička staršího hubeného pána s velkým nosem i knírem a slamákem na hlavě se v 60. letech objevila ve znělce pro archivní filmy tehdejšího filmového ústavu. Zlínskou režisérskou legendou filmů pro děti a mládež byl zase Josef Pinkava. Na svém kontě má asi sedm desítek snímků. Možná jste viděli filmy Prázdniny s Minkou, Metráček, Kopretiny pro zámeckou paní, Terezu bych kvůli žádné holce nevyměnil a jiné.

Nejzásadnějšími nedávno natočenými filmy ve Zlíně jsou Úsměvy smutných mužů a Zátopek. Snímek Úsměvy smutných mužů režiséra Dana Svátka je podle skutečné zkušenosti v boji s alkoholismem. První záběry vznikly ještě před začátkem natáčení na festivalovém půlmaratonu ve Zlíně. Závod, jak asi víte, je součástí Zlín Film Festivalu. Snímek se stal filmem roku 2018 a na Českém lvu získal Cenu filmových fanoušků. V roce 2021 se stal nejlepším filmem roku příběh o Emilu Zátopkovi a jeho ženě Daně. Ve filmu režiséra Davida Ondříčka si kromě Václava Neužila a Marty Issové zahráli taky Zlíňané. Museli ovšem splňovat dané požadavky, aby vytvořili diváckou kulisu závodů z roku 1941.

Jak už jsem říkala, Zlínsko filmaři jen tak neopouštějí. Vybrali si ho i pro natočení snímků Ptáci na kolejích, Dvě slova jako klíč, to je pokračování Úsměvů smutných mužů, nebo pro komedii Kdyby radši hořelo.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Spustit audio

Související