Ve Zlíně natáčejí filmaři často a rádi

Filmové ateliery ve Zlíně na Kudlově, Zlín Film Festival – Zlín je s filmem neodmyslitelně spjatý. Proto není divu, že se tu i natočilo a natáčí velké množství filmů, nejdříve animovaných, později i hraných.

O práci filmařů ve Zlíně jsem pročetla desítky stránek informací. Kromě základních dat o vzniku a původním poslání kudlovských ateliérů, i více či méně úspěšných etapách, kterými zlínská kinematografie prošla, většina statí končila konstatováním, že ze Zlína se neodjíždí s prázdnou. Ve Zlíně si filmaři vždycky najdou kout pro pořízení záběru, který původně chtěli natočit v úplně jiném městě, třeba v Brně, v Praze nebo dokonce v Americe. V takovém případě skvěle supluje věhlasná 21. Kolik snímků bylo natočených v krajském městě, to už jsem nepočítala. Podstatné je, že Zlín filmem stále žije, a to nejenom díky každoročnímu pořádání Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, což je nejstarší přehlídka svého druhu na světě.

Pořadatelé v programu už několikrát připomněli tvorbu místních autorů. Vždyť ve zlínských ateliérech vznikly dnes už legendární animované příběhy Hermíny Týrlové a Karla Zemana. Oba společně s Jiřím Trnkou jsou považovaní za zakladatele animovaného filmu v naší zemi. Hermína Týrlová během své kariéry vytvořila na sedmdesát půvabných pohádek. Uzel na Kapesníku, sérii příběhů Ferda Mravenec a další. Karel Zeman byl ve své době mistrem triků.  Předvedl to v řadě dobrodružných filmů. Například Cesta do pravěku, Vynález zkázy nebo Baron Prášil. Traduje se, že Cestou do pravěku Zeman inspiroval Stevena Spielberga k natočení snímku Jurský park. Mezi jeho animovanými snímky byla oblíbená série příběhů o panu Prokoukovi. Postavička staršího hubeného pána s velkým nosem i knírem a slamákem na hlavě se v 60. letech objevila ve znělce pro archivní filmy tehdejšího filmového ústavu. Zlínskou režisérskou legendou filmů pro děti a mládež byl zase Josef Pinkava. Na svém kontě má asi sedm desítek snímků. Možná jste viděli filmy Prázdniny s Minkou, Metráček, Kopretiny pro zámeckou paní, Terezu bych kvůli žádné holce nevyměnil a jiné.

Nejzásadnějšími nedávno natočenými filmy ve Zlíně jsou Úsměvy smutných mužů a Zátopek. Snímek Úsměvy smutných mužů režiséra Dana Svátka je podle skutečné zkušenosti v boji s alkoholismem. První záběry vznikly ještě před začátkem natáčení na festivalovém půlmaratonu ve Zlíně. Závod, jak asi víte, je součástí Zlín Film Festivalu. Snímek se stal filmem roku 2018 a na Českém lvu získal Cenu filmových fanoušků. V roce 2021 se stal nejlepším filmem roku příběh o Emilu Zátopkovi a jeho ženě Daně. Ve filmu režiséra Davida Ondříčka si kromě Václava Neužila a Marty Issové zahráli taky Zlíňané. Museli ovšem splňovat dané požadavky, aby vytvořili diváckou kulisu závodů z roku 1941.

Jak už jsem říkala, Zlínsko filmaři jen tak neopouštějí. Vybrali si ho i pro natočení snímků Ptáci na kolejích, Dvě slova jako klíč, to je pokračování Úsměvů smutných mužů, nebo pro komedii Kdyby radši hořelo.

Hezký den přeje Věra Hotařová

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.