Ve Zlíně bez plastů, na hokeji ve Vsetíně s vratnými kelímky. Radnice chtějí být ekologické

Někde se na radnicích běžné posílají dokumenty jen elektronicky a jinde zase přestali používat jednorázové plastové nádobí.

Zlín:

Plastové talířky či kelímky na zlínském magistrátu používali politici při zasedání zastupitelstva, rady či komisí a k dispozici je měli i úředníci.

Plastovému nádobí ale teď odzvonilo a to nejen na radnici, ale taky v kancelářích místních částí. A plastové nádobí se nebude používat ani na akcích, které bude město pořádat.

Radnice postupné odbourávání plastového nádobí vnímá jako další z kroků, kterým Zlín přispívá k ekologii. Rada města už v minulém volebním období přešla z tištěných materiálů na elektronické a odstranění plastů z radnice je tak dalším krokem.

Inspirací byla zoologická zahrada v Lešné, kterou město zřizuje. Ta už v roce 2015 nahradila jednorázové plastové kelímky v restauracích vratnými kelímky a zbavila se tím odpadu, který za rok zahrnoval asi 150 tisíc kelímků.

Vsetín:

Ve Vsetíně zase radnice pořizuje vratné kelímky a taky další potřebný mobiliář jakou jsou myčky.

Vratné plastové kelímky zavede nejprve na koupalištích a při hokejových utkáních a později je bude využívat při velkých sportovních a kulturních akcích města.

Půjčovat si je budou moci od radnice i místní neziskové organizace.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související