V Hostětíně mohli lidé ochutnat zabijačku bez masa. Ekologové chtějí začít tradici

Výtěžek půjde na budování nového zázemí pro ekologickou výuku dětí a handicapovaných v přírodní zahradě v Hostětíně.

Tatarák z pohanky, prejt z fazolek adzuki, (ne)škvarková pomazánka s domácím kváskovým chlebem i falešná zabijačková polévka se dnes podávaly v ekologickém Centru Veronica v Hostětíně na Uherskohradišťsku.

Kdyby bylo v Česku sto Hostětínů, bylo by dobře. Obec v Bílých Karpatech proslavily ekologické projekty

Princ Charles v Hostětíně

Vesnice Hostětín nedaleko Bojkovic v Bílých Karpatech, kterou před osmi lety navštívil britský korunní princ Charles, je vzorem pro své ekologické projekty.

Sdružení Veronica uspořádalo vegetariánskou zabíjačku vůbec poprvé. Z klasické zabíjačky zachovali vlastně jen začátek. Příchozí si na vyladění apetýtu dají štamprli slivovice. A pro dámy je připravena jemnější višňovka.

Akce byla připravena formou slavnostního obědu. Na jídelním lístku byly dva předkrmy. A to: ne-škvarková pomazánka natřená na domácí kváskový chleba a pohankový tatarák. Polévka je podle pořadatelů falešná zabíjačková.

A jako hlavní chod mohli hosté ochutnat labužnický prejt z fazolek adzuki s jemným bramborovo-dýňovým pyré a karamelizovanou pečenou červenou řepou. Tyto a další speciality dnes připravila místní vyhlášená kuchařka Lenka Šlahorová.

„Ráda vařím netradiční věci," uvedla kuchařka, která si řadu receptů upravila podle sebe. Snažila se použít lokální suroviny, například kořenovou zeleninu z nedalekého Slavičína či pohanku z Rožnova pod Radhoštěm.

Hana Machů, které akci pořádá, uvedla že, chov dobytka totiž podle místních ekologů ovlivňuje znečišťování ovzduší, které má dopad na klimatické změny. A snížení spotřeby masa by podle nich mohlo alespoň trochu situaci vylepšit.

Výtěžek půjde na budování nového zázemí pro ekologickou výuku dětí a handicapovaných v přírodní zahradě v Hostětíně.

autor: Miroslav Urubek

Související