Ve Valašském Meziříčí opravili vzácný gobelín, teď ho vystavují

29. listopad 2012

Jen po tři dny teď bude k vidění unikátní tapiserie, kterou restaurovali pracovníci Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí. Ve výstavní síni této dílny představují ode dneška dílo vlámských tkalců z konce šestnáctého století.

Gobelín restaurovali valašskomeziříčtí odborníci deset měsíců. A patří už k tradici těchto tkalců, že po dohodě s objednavateli opravy výsledky své práce na krátkou dobu představí také veřejnosti. Až do soboty je tedy možné vidět čtyři sta let starý nástěnný koberec nazvaný Lov na slony.

„Je to podle mého soudu nesmírně hodnotná věc výtvarně, tkalcovsky, řemeslně,“ rozplývá se ředitel Moravské gobelínové manufaktury, akademický malíř Jan Timotej Strýček.

Na hodnotě dílu podle něj přidává i fakt, že kdysi patřilo významnému britskému sběrateli a mecenáši Phillipu Sasoonovi. V jeho sídle si tak gobelín prohlížel například Winston Churchill nebo Charlie Chaplin.

Rekonstrukce díla byla prý velmi náročná. „Jsou tam vsuvky z jiných gobelínů,“ vysvětlil Strýček, „to znamená, že když se tam stala v průběhu těch čtyři sta let nějaká díra, tak oni z jiného gobelínu vystřihli kousek a tu díru zadělali.“

V sobotu 1. prosince v 18 hodin předají tkalci gobelín majiteli. Během slavnostního večera se návštěvníci dozvědí více o historii díla a postupu rekonstrukce.

autor: rv
Spustit audio