Ve jménu Československa. Dětský filmový festival ve Zlíně připomene vznik republiky a ocení Hanzlíka s Vášáryovou

Sto let československé kinematografie, to bude hlavní téma letošního Zlín film festivalu. Organizátoři největšího a nejstaršího festivalu filmů pro děti a mládež na světě představili jeho program.

Letos se festival ve Zlíně koná už po osmapadesáté. Zlínský festival loni jej navštívilo více než 125 000 lidí.

Program je přizpůsobený výročí vzniku Československé republiky se odráží i v programu festivalu. Organizátoři připravili pět sekcí, které jsou věnované slavným autorům, filmové a seriálové tvorbě i hudebním skladatelům.

Jedna sekce bude patřit scenáristovi, dramaturgovi a spisovateli Otu Hofmanovi, který by letos oslavil své 90. narozeniny. Na festivalu bude mít premiéru i dokument Karla Smyczka o Hofmanovi. Připomenut bude i fenomén československé filmové hudby, také televizní seriály pro děti a mládež.

Další sekce bude patřit 120. výročí vzniku prvních českých filmů, promítány budou snímky Jana Kříženeckého z konce 19. století.

Zlatý střevíček za mimořádný přínos v této tvorbě získají herci Magda Vášáryová a Jaromír Hanzlík.

"Výjimečně budou oceněny dvě osobnosti, protože slavíme československou kinematografii. Oba dva jsou to herci, kteří jsou známí prakticky v celém národě, oba se letos dožívají významného životního jubilea, mají také spojitost se Zlínem, Jaromír Hanzlík hrál ve filmu Metráček a Magda Vášáryová ve filmu Karla Zemana Na kometě," uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Hanzlíka a Vášáryovou podle jejích slov spojují také role ve filmu Postřižiny režiséra Jiřího Menzla. "Věříme, že pokud bude panu Menzlovi přát štěstí a zdraví, třeba se zde všichni tři setkají," uvedla Pášmová.

autor: rv

Související