Vdolky s trnkama od Romany Bulínové
Recept od naší posluchačky z Těšan.
Suroviny:
500 g hladké mouky, 300 ml vlažného mléka, 30 g droždí, 1 lžíce práškového cukru, sůl, povidla, práškový cukr na posypání, olej - pokud budeme smažit na pánvi.
Postup:
Do mouky uděláme důlek, přidáme cukr, droždí a 100 ml mléka. Necháme vzejít kvásek.
Pak přilijeme zbylé mléko, přidáme špetku soli a vypracujeme těsto. Hmota se nesmí lepit na vařečku. Z těsta tvoříme bochánky a necháme je 15 až 20 minut kynout.
Po vykynutí každý bochánek vytvarujeme do placky asi 1 cm tlusté a pečeme na suché plotýnce nebo teflonové pánvi, případně smažíme na oleji.
Hotové vdolky potíráme povidly a cukrujeme. Podávat se mohou i suché (bez povidel) k fazolové polévce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.