Vanilkové suflé

Které jídlo miloval Alfred Hitchcock? Krvavý steak? Nebo snad vražedně dobrou pečínku? Možná se budete divit, ale známý hororový tvůrce měl slabost pro mnohem jemnější dobrotu. I když to tedy sám nepřiznal, prozradila ho jeho rodina.

Budete potřebovat:

3 vejce + 2 bílky
250 ml plnotučného mléka
80 g krupicového cukru
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
vanilkový lusk

navíc:
máslo
trochu krupicového cukru

Postup:

1. Žloutky oddělíme od bílků.

2. Ke žloutkům přidáme cukr a důkladně vyšleháme do pěny.

3. Poté zašleháme mouku.

4. Vanilkový lusk ostrým nožem podílně rozřízneme, dřeň seškrábneme, vmícháme do mléka a přidáme i celý lusk.

5. Mléko zahřejeme, jakmile se začne vařit, stáhneme z plotny a odstraníme lusk.

6. Slabým pramínkem za stálého míchání přilijeme ke žloutkům, a směs za stálého míchání  krátce (asi 2 minuty) povaříme.

7. Přelijeme do čisté nádoby.

8. Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech opatrně vmícháváme do žloutkové směsi.

9. Keramické mističky na suflé vymažeme máslem a vysypeme cukrem.

10. Lžící do nich rozdělíme těsto a mističky dáme na plech.

11. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 15 minut.

12. Během pečení troubu neotvíráme.

13. Servírujeme posypané moučkovým cukrem s lesním ovocem.

autor: Zuzana Plíšková