Vanilkové suflé
Které jídlo miloval Alfred Hitchcock? Krvavý steak? Nebo snad vražedně dobrou pečínku? Možná se budete divit, ale známý hororový tvůrce měl slabost pro mnohem jemnější dobrotu. I když to tedy sám nepřiznal, prozradila ho jeho rodina.
Budete potřebovat:
3 vejce + 2 bílky
250 ml plnotučného mléka
80 g krupicového cukru
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
vanilkový lusk
navíc:
máslo
trochu krupicového cukru
Postup:
1. Žloutky oddělíme od bílků.
2. Ke žloutkům přidáme cukr a důkladně vyšleháme do pěny.
3. Poté zašleháme mouku.
4. Vanilkový lusk ostrým nožem podílně rozřízneme, dřeň seškrábneme, vmícháme do mléka a přidáme i celý lusk.
5. Mléko zahřejeme, jakmile se začne vařit, stáhneme z plotny a odstraníme lusk.
6. Slabým pramínkem za stálého míchání přilijeme ke žloutkům, a směs za stálého míchání krátce (asi 2 minuty) povaříme.
7. Přelijeme do čisté nádoby.
8. Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech opatrně vmícháváme do žloutkové směsi.
9. Keramické mističky na suflé vymažeme máslem a vysypeme cukrem.
10. Lžící do nich rozdělíme těsto a mističky dáme na plech.
11. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 15 minut.
12. Během pečení troubu neotvíráme.
13. Servírujeme posypané moučkovým cukrem s lesním ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka