Valašské Meziříčí hostilo cimbalisty z celého světa. Přijelo jich na 150

27. říjen 2022

Od 26. do 30. října 2022 se ve Valašském Meziříčí potkali nejlepší světoví cimbalisté. Konal se tam 16. světový cimbálový kongres. Do České republiky tato prestižní akce zamířila po neuvěřitelně dlouhých 29 letech. Předchozí setkání se konalo v roce 1993 v Brně.

Na výjimečnou událost zamířilo na 150 cimbalistů ze 17 zemí z celého světa. Na cimbál se totiž hraje nejen na Moravě nebo na Slovensku a v Maďarsku, ale také v Izraeli, Iránu, Japonsku, Číně nebo Malajsii. A jaké žánry se dají na cimbál zvládnout? „Dá se zvládnout všechno, záleží na odvaze hráče a posluchače. Na kongresu Cimbálové asociace ale máme v hledáčku cimbál v lidové muzice. V každé části světa cimbál trochu jinak vypadá a také má jiné uplatnění v hudbě. Často to je v tradiční lidové, ale Izraelci a Íránci mají takovou meditativní hudbu,“ vysvětlil za pořadatele Jaroslav Kneisl.

Příjemnou tradicí kongresů Světové cimbálové asociace je, že účastníci si na závěr vždy společně zahrají společně muziku typickou pro hostitelskou zemi. V případě setkání ve Valašském Meziříčí to tedy byly moravské lidové písničky. Ačkoli nám znějí jednoduše, pro hráče z některých zemí jsou velkým oříškem. „Pro asijskou mentalitu nebo blízkovýchodní hráče je problém zahrát třeba obyčejnou durovou polku,“ vylíčil ve vysílání Apetýtu Jaroslav Kneisl.

Poslechněte si záznam živého vysílání z centra cimbálového dění – kulturního domu ve Valašském Meziříčí. Moderuje Jarka Vykoupilová.

Spustit audio

Související