V Americe jsem trochu za exota, směje se první český student hry na cimbál na univerzitě v USA

14. červenec 2021

„Spousta lidí si myslí, že cimbál je ryze folklorní nástroj, ale není tomu tak. Na cimbál se dá zahrát cokoliv,“ říká mladý cimbalista Matěj Číp, který jako první a jediný Čech studuje hru na cimbál na univerzitě v USA.

Jaké byly jeho začátky? „Cimbál jsem viděl poprvé na babiččiných narozeninách a byl jsem u něho úplně zaseklý! Chtěl jsem si to vyzkoušet, ale tehdy mi to cimbalista ani nedovolil, ale pak jsem rodiče začal přemlouvat. Celý náš obývák se potom musel kvůli cimbálům přetransformovat, protože můj brácha začal taky hrát, takže máme místo gauče cimbály,“ říká s úsměvem.

Začátky hry na cimbál mohou být těžké, ale podle Matěje Čípa to má výhodu: „Kam bouchnete, tam to hraje! Když si vezmete třeba housle, tak se musíte naučit, jak správně ladit, aby tón pěkně zněl.“

Studium v Česku a ve Spojených státech amerických je velmi odlišné a má svá specifika. „Amerika je obrovská země a v drtivé většině tam cimbál neznají, takže jsem za takového exota, který jim cimbál přibližuje a ukazuje, jaké má nástroj možnosti. Na univerzitě je spousta profesorů, kteří jsou otevření a ochotní mě vést, tak mi bylo umožněno studovat hru na cimbál. Mám za sebou tři roky studia a mám před sebou poslední rok bakalářského studia na Northern State University.“

Našli byste v Jižní Dakotě město Tabor, které nese název po jihočeském Táboře? Jak vypadá rozvrh Matěje Čípa? Jak vzpomíná na výuku na ZUŠ ve Valašském Meziříčí? Jaká byla jeho cesta do Ameriky a s jakými překážkami se potýkal? To vše se dozvíte v rozhovoru Jarky Vykoupilové s Matějem Čípem.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.