V poslední době přibývá lidí, kteří po vážném poškození mozku skončili v kómatu

26. červen 2006

Nemocní, které nikdo nechce - tak by bylo možné stručně popsat situaci pacientů, kteří po vážném poškození mozku skončili v bdělém kómatu. Přitom těchto lidí v posledních letech přibývá. Příčinou je jednak narůstající počet například vážných autohavárií a paradoxně pokroky v medicíně, která dnes dokáže zachránit i ty, kteří by bez moderní špičkové péče dříve zemřeli.

Například Fakultní nemocnice Brno má jen letos devět takových případů. Po té, co byli stabilizováni na akutních lůžkách, není je ale kam přemístit. Fakultní nemocnice Brno je provizorně hospitalizuje ve své léčebně dlouhodobě nemocných. To ale přetěžuje tamní personál a zařízení dostává do ekonomických problémů.

Pacienti v bdělém kómatu mají zachovány jen nepodmíněné reflexy, péče o ně je tedy velmi složitá a vyžaduje odborníky. Náklady na jeden den péče jsou podle lékařů kolem čtrnácti set korun, pojišťovny přitom doplácí necelých devět set. Například léky a zdravotnický materiál by pro ně měli v léčebně pro dlouhodobě nemocné pořídit za pouhých padesát korun.

Ve skutečnosti je to ale desetkrát tolik. Po uplynutí třech měsíců hospitalizace navíc některé pojišťovny odmítají tyto náklady hradit vůbec. Tvrdí, že už se nejedná o zdravotní, ale sociální péči. "Neumím si představit, jak by se o ně starali v těch sociálních ústavech nebo domovech důchodců, navíc je tyto ústavy ani nechtějí, protože na to nejsou vybaveni, takže jsou v podstatě nepřeložitelní. Ta perspektiva pro ty pacienty je opravdu velmi špatná," tvrdí náměstkyně Fakultní nemocnice Brno Erna Mičudová.

Špatná je ale i pro léčebnu, protože se kvůli péči o tyto lidi propadá do ztráty. Navíc na to doplácejí ti, kterým je toto zařízení prvotně určeno. "My se samozřejmě snažíme ty prostředky ušetřit u pacientů, kteří nejsou tak těžce nemocní a za to, co uspoříme, nakoupíme to, co potřebují ti těžcí pacienti," říká primář Radomír Křenek. Pacienty v tomto stavu si nemohou vzít domů ani příbuzní. Jednak by to většina z nich nebyla schopna zvládnout odborně, i kdyby se ale proškolili, prakticky to není možné.

Podle lékařů musí přijít se systémovým řešením ministerstvo zdravotnictví. To sice problém připouští, ale je přesvědčeno, že v této chvíli je záležitost řešitelná a na úrovni jednotlivých zdravotnických zařízení a zdravotních pojišťoven. Jen, kdyby se ukázalo, že to tyto subjekty nezvládnou, pak vstoupí do jednání.

Spustit audio