V plném proudu jsou práce na kronice Vsetína za rok 2006

18. březen 2007

V současné době zároveň vrcholí i sběr dat a zajímavých informací o akcích, které se vloni uskutečnily.

Jak taková kronika vzniká, o tom si povídal s hlavní kronikářkou Vsetína paní Květuší Nepožitkovou Roman Verner.

Jakou formou, jakým způsobem se ta kronika píše, je to dodneška ručně nebo se může i tisknout? Větší města kroniku tisknou, protože psát ručně zápisy by asi bylo dneska docela problematické. Většina měst naší velikosti má totiž jenom jednoho kronikáře, a jsou přípustné obě dvě formy, buď ruční nebo tištěná.

Jak je to s trvanlivostí toho tisku, je tam nějaká podmínka? Ano, je podmínka, aby bylo tištěno inkoustem a dokonce existuje i papír, který je archivní, takže by se měl na kroniku koupit i ten archivní papír. Nevím, jestli to všichni dodržují.

Vy tu kroniku loňského roku začínáte psát až teď, proč? Kronika se píše s určitým zpožděním, aby byla oproštěna od neblahých emocí, které do ní nepatří. Měly by tam být v podstatě suché zápisy. Jediné, co je takové čtivější, jsou nějaké glosy kronikáře, které jsou ale nad rámec toho zápisu. Je zápis a potom to může ten kronikář okomentovat s tím, že to je jeho vlastní názor.

Kde hledáte a zjišťujete informace pro kroniku, určitě asi nevíte všechno? Sbírám všude, kde se dá, nevím určitě všechno, co se děje, takže vyzývám vždycky v tuto dobu nebo nějak hned zkraje té zimy občany, aby mi pomohli s příspěvky. Velmi dobře se spolupracuje s organizacemi různých zájmových činností. S těmi ostatními, třeba s podnikateli, to je horší. Do kroniky určitě zařazuji i některé novinové články nebo krátké výňatky z novin, které vždy popíšu, kde jsem tu zprávu vzala s tím, aby si čtenář dohledal více informací.

Takže v podstatě to je i taková novinářská práce. Dá se to tak říct. Loňský rok byl pro Vsetín a potažmo vsetínskou kroniku určitě velmi plodným rokem. No z těch opravdu velkých událostí, na které bychom neměli zapomenout, budou asi výkyvy počasí, na ty budeme dlouho vzpomínat. No a potom celým Vsetínem hýbala aféra s pavlačovým domem, která rozhýbala vlastně i republiku, takže to tam bude asi hodně velký článek.

Jaký maximální rozsah ta kronika může mít? Odborníci říkají, tak do těch 200 stránek. Pak už prý není až tak čtivá a ty informace už prý rozplizlé, že nejsou prostě opravdu informativní. Jaké vy s tím máte zkušenosti, bývá spíše víc toho materiálu nebo méně? Hravě se vejdu do těch 200 stránek.

autor: rv
Spustit audio