V Osvětimanech hořela hospoda Na Srubu u sjezdovky, patří hradnímu kancléři Mynářovi

29. březen 2022 07:22, aktualizováno

U nočního požáru zasahovalo sedm jednotek hasičů, nikdo se při něm nezranil. Škoda je vyčíslena na 20 milionů korun.

Rozsáhlý požár zasáhl v noci na úterý turisticky oblíbenou chatu Na Srubu u sjezdovky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Majitelem srubu je kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

Hasiči přijali hlášení o požáru o půl třetí ráno, lokalizovat požár se jim podařilo o hodinu později.

V Osvětimanech hořela v noci hospoda Na srubu

"V době našeho příjezdu k požáru hořela celá střecha objektu. Na místo se dostavil správce budovy. Hasební práce jsme prováděli v dýchacích přístrojích s několika proudy vody. Odběrní místo vody k hašení bylo zřízeno u hasičské zbrojnice a ve středu obce Osvětimany," uvedl krajský mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Celkem na místě zasahovalo sedm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů ze Zlínského i Jihomoravského kraje.

"Po lokalizaci jsme prováděli měření teploty konstrukcí, rozebírali konstrukce a dohašovali skrytá ohniska hoření," doplnil mluvčí hasičů.

Škoda byla předběžně vyčíslená na 15 milionů korun, později ji hasiči zvýšili na 20 milionů korun.

Požár hospody Na Srubu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku.

Příčina vzniku rozsáhlého požáru, který dřevěnou budovu z podstatné části zničil, nadále není známá. Zjišťování příčiny potrvá delší dobu.

"Včera (v úterý) se odebíraly vzorky na expertizy, musí projít zkoumáním. Závěr bude otázkou několika týdnů," řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Příčinu požáru zjišťuje vyšetřovatel hasičů ve spolupráci s policií. Na místo byl v úterý povolán psovod se psem vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření, také specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertiz z Frýdku-Místku.

Podle policejní mluvčí Mileny Šabatové vyšetřovatelé pracují s možnostmi, že požár vznikl z nedbalosti, kvůli technické závadě nebo že byl založen úmyslně. V době vzniku požáru podle vyšetřovatelů v objektu nikdo nebyl.

Před rovnými dvěma měsíci shořela ve Zlínském kraji restarurace na Tesáku v Hostýnských vrších na Kroměřížsku, tam šlo podle vyšetřovatelů o požár způsobený závadou na spotřebiči nebo elektroinstalacivyčíslenou škodou 12 milionů korun. Chatu na Tesáku chtějí majitelé postavit znovu.

Požár hospody Na Srubu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku.
Spustit audio

Související