V okolí Všeminy na Zlínsku letos poprvé útočili vlci, zabili 12 ovcí

14. únor 2024 10:58

V okolí Všeminy na Zlínsku zabili vlci 12 ovcí. Jde se o první letošní (2024) útok vlků na území Zlínského kraje.

V roce 2023 podle mapy zveřejněné Agenturou ochrany přírody a krajiny ve Zlínském kraji vlci zabili přes padesát ovcí, pět koz a dvě krávy. Útočili v oblasti od Slušovic, přes Všeminu až po Litál. Nejvíc útoků pak bylo v Beskydech a Javorníkách. Podle loňského monitoringu byly v regionu tři vlčí smečky a jeden pár, přičemž počet vlků se v regionu zvyšuje.

První letošní útok vlků v regionu se odehrál v okolí Všeminy na Zlínsku, kde zabili 12 ovcí. V této lokalitě nejsou útoky vlků žádnou novinkou, loni v okolí obce zabíjeli několikrát. Ten letošní útok je ale z pohledu zoologa Tomáše Vondřejce ze Správy CHKO Bílé Karpaty, který má škody způsobené šelmami na starosti, mimořádně rozsáhlý a v našem kraji ojedinělý. Podle něj se většinou v rámci Zlínského kraje setkávají se dvěma nebo třemi kusy usmrcených zvířat. V tomto případě bylo ovcí 12, část z nich byla usmrcená přímým útokem, některé uhynuly až následně nebo byly utracené.

V tuto chvíli pracovníci CHKO pohyb vlků v oblasti monitorují pochůzkami i za pomocí fotopastí. Situaci ale sledují pravidelně, informace sdílí se samosprávami a navrhují opatření, která by škodám pomohla předejít.

Chovatelé mají dokonce i možnost státních dotací na lepší zabezpečení před útoky, o tyto programy ale není dostatečný zájem. Jedním z důvodů je velká administrativní zátěž.

Spustit audio

Související