V Napajedlích končí mimořádná situace. Lidé už kvůli covidu nemusí dezinfikovat domy

20. květen 2020 10:34

Krajská hygienická stanice zrušila opatření proti šíření koronaviru

Lidé v Napajedlích už nemusí povinně dezinfinkovat domy. Krajská hygienická stanice ve Zlíně zrušila nařízení, podle kterého se muselo čistit na osmdesát bytových domů ve městě.

Čtěte také

Podcle hygieniků je nyní stav ve městě lepší. „Situace se výrazně změnila, je zcela standartní,“ uvedli hygienici s tím, že se dezinfekce osvědčila. Nyní už ale nyní podle nich potřebná.

"Jsme samozřejmě rádi, že to máme za sebou. Bylo to nepříjemné v tom, že se v republice začalo uvolňovat, otvírat obchody, a my jsme museli přistoupit k nějakým opatřením," řekla dnes ČTK starostka Napajedel Irena Brabcová (Napajedelské fórum-ANO). Považuje za štěstí, že šlo o ohniskovou nákazu a všechny případy souvisely s prodejnou. "Obchodem denně projde 500 až 700 lidí, takže procento nakažených bylo k tomuto počtu naštěstí malé," dodala.

Nákaza se v Napajedlích objevila u personálu tamní prodejny potravin, odkud se šířila mezi personálem i zákazníky, zejména pak mezi jejich rodinnými příslušníky. Prodejna byla uzavřena.

Další ohniska nákazy tam zjištěna nebyla, nakaženým byla nařízena izolace, lidem, kteří s nimi byli v kontaktu, karanténa.

Do karantény musely i pečovatelky blízkého domu s pečovatelskou službou, které do obchodu chodily nakupovat. Hygienici nařídili pravidelnou dezinfekci společných prostor bytových domů ve městě.

Ve měst bylo uskutečněno 230 odběrů a 42 pozitivních osob.

 

Spustit audio

Související