V Napajedlích je už 26 případů. Hygienici nařídili dezinfekci domů

23. duben 2020 10:47

Krajská hygienická stanice nařídila kvůli šíření onemocnění covid-19 v Napajedlích na Zlínsku vlastníkům tamních bytových domů neprodleně zajistit dezinfekci společných prostor domů.

Opatření platí od dnešního poledne, vyplývá z informací na webových stránkách hygieny.

Starostka města Irena Brabcová (Napajedelské fórum-ANO) dnes ČTK řekla, že dezinfekce dnes začne, ve městě je asi 80 bytových domů.

Čtěte také

"V Napajedlích je k dnešnímu dni 26 potvrzených případů onemocnění covid-19," řekla dnes ČTK Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice. Ve středu bylo případů 19.

 Nemoc se projevila u zaměstnanců tamní prodejny potravin, odkud se nákaza šířila. Prodejna se zavřela, hygienici o víkendu vyzvali nakupující, kteří měli či mají zdravotní problémy, aby se přihlásili. Do středy hygienici udělali 130 odběrů, další budou podle Ševčíkové následovat.

První várku dezinfekčních prostředků pro ošetření domů dostalo město ve středu od kraje, další případné dodávky má od kraje v případě potřeby přislíbeny. V domech se musí dezinfikovat kontaktní plochy, například vstupní dveře, kliky, výtahy, madla, zábradlí, sklepní prostory či chodby. Použít se musí dezinfekční prostředek s virucidním účinkem, dezinfekce se musí dělat jednou denně až do odvolání mimořádného opatření.

Město řeší rozdělení dezinfekce mezi domy a bude jednat s majiteli. "Dosud dělali dezinfekci sami, na vlastní náklady. Nyní budou postupovat podle pokynů hygieniků," uvedla starostka.

 S distribucí dezinfekce pomohou dobrovolní hasiči. Kvůli výraznému rozšíření nákazy novým koronavirem byla na konci března nakázána dezinfekce společných prostor bytových domů v Uherském Brodě, kde tehdy bylo nakažených přes 40 lidí, dezinfikovaly se tam i obchody.

Podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL) tehdy opatření zabralo a počet nakažených poté poklesl. Čunek ve středu uvedl, že věří, že v Napajedlích to bude stejné. V žádném případě se podle něj nechystá uzavření města. V kraji je dosud 303 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, 119 lidí se již vyléčilo, v souvislosti s onemocněním zemřel jeden člověk.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související