V Napajedlích 19, v Otrokovicích 11 případů. Koronovirová nákaza se šířila zřejmě z napajedelského obchodu s potravinami

22. duben 2020 15:12

Problém v Napajedlích se podle hejtmana Čunka objevil minulý a tento týden.

V Napajedlích je 19 potvrzených případů novým koronavirem. Nákaza se zřejmě rozšířila z tamního obchodu s potravinami, hygienici již dříve vyzvali nakupující, kteří měli či mají zdravotní problémy, aby se přihlásili.

Čtěte také

Testováno bylo již 40 zákazníků obchodu, u mnohých byl test negativní, uvedl dnes hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) v on-line přenosu na facebooku.

Budou se testovat senioři v napajedelských domovech důchodců, chystají se opatření na ošetření společných prostor bytových domů. Problém v Napajedlích se podle hejtmana objevil minulý a tento týden.

Nákaza se přenesla i do sousedních Otrokovic, kde je 11 potvrzených nákaz, z toho čtyři mají přímou vazbu na Napajedla. Podle hejtmana se budou testovat další lidé, kteří v napajedelském obchodě nakupovali. "Chceme udělat testy u všech obyvatel domovů důchodců v Napajedlích. Je to jeden velký domov, který má kraj. V domovech, které jsou města, se testování udělá také," uvedl Čunek.

Krajská hygienická stanice podle něj vydá nařízení, jak ošetřovat společné prostory bytových domů. Opatření budou muset přijmout i obchody.

Podle hejtmana se v žádném případě nechystá uzavření města. Situace se bude řešit podobně jako v Uherském Brodě, kde bylo několik desítek případů nákazy, dezinfikovaly se tam společné prostory bytových domů i obchody. Počet nakažených poté klesl. "Věříme, že v Napajedlích to bude stejné. Není třeba dělat drastická opatření," uvedl hejtman.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související