V Morkovicích na Kroměřížsku spustili projekt Stromák. Má zajistit užší sepětí dětí s přírodou ve městě

V obci každá ze tříd tamní základní školy vysadila dva stromy. Letos jich ještě letos půjde od země dalších šedesát.

Morkovice na Kroměřížsku včera slavnostně zahájily vlastní ekologický projekt s názvem Stromák. Přišly asi čtyři stovky školáků. Každá ze tříd tamní základní školy vysadila dva stromy. Trvale se o ně bude starat. Stromák obsahuje také mobilní aplikaci a internetové stránky. Jejich prostřednictvím můžou zájemci stromy adoptovat, starat se o ně, vysadit nové, nebo o nich zjistit dostupné informace. Školáci včera vysazovali prvních dvaačtyřicet stromů.

Žáci v Morkovicích vysázeli mladé stromky v rámci akce Stromák

Okolí polní cesty nad Morkovicemi se včera hemžily stovkami dětí. Zápal pro zahradničení určitě není daný jen tým, že školákům odpadla díky projektu Stromák jedna vyučovací hodina. Dvaačtyřicet stromků vybírala zahradnice z Morkovicích Technických služeb Hana Doleželová. „Druhově to jsou stromečky, který vlastně přinášejí potravu i nějakým zvířatům, ptákům, nebo jsou to medonosné dřeviny pro včelky. Jsou tady hrušně, jabloně lesní, původní druhy. Jeřábi, dub, aby tady byly také nějaké ty žaludy,“ popsala Doleželová.

„My si myslíme, že je to dobrá akce. Že takto podporujeme přírodu. My tady budeme chodit, možná i odpoledne, abychom to tady kontrolovali,“ uvedl jeden z žáků. Každá třída si na své dva stromky pověsila identifikační cedulku. Projekt Stromák má především zajistit užší sepjetí dětí s přírodou. O stromky se budou starat celý rok, jen během letních prázdnin zajistí péči markovické technické služby.

Žáci v Morkovicích vysázeli mladé stromky v rámci akce Stromák

„Děti by se měly starat o ty stromky, měly by je chodit navštěvovat. To už je domluvené se školou, že se na ně budou chodit dívat, jestli jsou v dobré kondici, jestli neschnou. Trávu kolem nich vytrhávat,“ připomíná morkovický nezávislý místostarosta Zděnek Frkal. Bodově přesně daný scénář samotného sázení stromků sice dostal za uši i díky živelnosti čtyř stovek školáků, nakonec to ale nikomu nevadilo. „Nebylo to prostě organizované tak, jak jsme si to představovali, ale ono to tak obyčejně s těmi dětmi bývá, že chtějí hned všechno. Takže ty starší ročníky, kteří přišli první, tak ti se pustili do toho, a ti nám to trochu pomotali,“ vysvětlil. Vysazování nových stromů v rámci projektu zdaleka nekončí. V Morkovicích na Kroměřížsku jich ještě letos půjde od země dalších šedesát.

O sázení nových stromků v Morkovicích byl velký zájem. Přišly desítky žáků
autor: pes
Spustit audio

Související