V Liptále na Vsetínsku vyroste nový Domov pro seniory za 357 milionů korun. Bude nejmodernější v republice

10. únor 2023 14:34

Zlínský kraj postaví v Liptále na Vsetínsku nový moderní Domov pro seniory. Bude to největší investice hejtmanství v sociálních službách v tomto volebním období.

Přímo v centru Liptálu na Vsetínsku vyroste do konce příštího roku vedle budovy bývalého chlapeckého internátu moderní Domov pro seniory. Zmíněný internát se bude rekonstruovat a stane se součástí Domova.

Půjde o pětipodlažní, energeticky nenáročnou, bezbariérovou, plně soběstačnou budovu. Vybavení bude odpovídat těm nemodernějším standardům. Pokoje pro klienty budou prostorově řešeny tak, aby v nich mohli pohodlně žít i těžce pohybově postižení lidé. Domov nabídne 40 jednolůžkových a 9 dvoulůžkových pokojů a veškeré zázemí – centrální koupelnu a jídelnu, sprchová lehátka, společenský sál, prostor pro fyzioterapii nebo muzikoterapii. Na místě bude k dispozici i 24 parkovacích míst a zahrada. Zlínský kraj počítá s tím, že zde umístí především klienty ze stávajícího domova v Karolince.

Náklady na výstavbu zařízení dosáhnou 357 milionů korun – 60 až 120 milionů z toho by měla pokrýt dotace ze státního rozpočtu. Zlínský kraj po odsouhlasení v únoru 2023 spouští soutěže na realizaci celé stavby. V plánu je začít stavět ještě v roce 2023 a termín dokončení je podzim 2024. Domov budou provozovat Sociální služby Vsetín, které jsou krajskou příspěvkovou organizací.

Spustit audio

Související