V jihomoravském kraji klesla dětská kriminalita

6. prosinec 2006

Dětská kriminalita v Jihomoravském kraji ve srovnání s loňským rokem mírně klesla. Zatímco loni od začátku roku do října bylo trestně stíháno tisíc devadesát nezletilých, letos jich statistika uvádí tisíc dvacet dva. Také celorepublikově se zdá, že počty trestných činů spáchaných dětmi se stabilizovaly.

Tato fakta ale sama o sobě nejsou důvodem ke spokojenosti. Doba totiž přináší některé nové jevy, které situaci činí závažnou. "Například v souvislosti s adrenalinovými sporty, kdy například mladí lidé na inline bruslích ohrožují chodce a podobně, nebo vystavují riziku řidiče. Je nutné podotknout také problémy s drogami na diskotékách a zkušenosti dětí a mládeže s alkoholem ve velmi ranném věku. A samozřejmě násilí mezi těmi lidmi navzájem či patologické hráčství a další fenomény dnešní doby," shrnuje je Soňa Svobodová z odboru prevence kriminality.

Také už neplatí, že za kriminalitou dětí většinou stojí špatné sociální podmínky. Roste podíl pachatelů pocházejících právě z velmi dobře situovaných rodin. " Ty děti jsou vlastně potenciálním problémem, protože se doma nudí. Rodiče na ně nemají čas, protože pracují, takže ono to je často spojováno, že sociálně slabá rodina - kriminalita, ale ono to tak vůbec nemusí být doopravdy," doplnil informace Martin Kříž z Rady dětí a mládeže Jihomoravského kraje.

Jediným lékem na dětskou kriminalitu je tedy zabránit tomu, aby se děti nudily. Proto Rada dětí a mládeže Jihomoravského kraje rozjíždí projekt klubovny, který přinese informace o zájmových činnostech prostřednictvím Internetu. Policie zase chce v boji s dětskou kriminalitou využít videokazety s příběhy těch, kteří na dráze zločinu skončili. Jmenují se Nechte mě bejt a Spackané životy. Jak doplnila Soňa Svobodová, také se osvědčila forma prevence prostřednictvím sportovních soutěží. Na jednu z nich se v příštím roce mohou těšit středoškoláci ve všech okresech. Bude napodobením konkurzu při výběru uchazečů o práci u policie a náročné fyzické výkony tam doplní takzvané preventivní ostrůvky.

Spustit audio