V jihomoravském kraji je od Nového roku dražší elektřina, plyn naopak zlevnil

3. leden 2007

Od Nového roku musíme počítat s řadou zdražení. Například zaplatíme více za elektřinu. V Jihomoravském kraji to pro domácnosti bude 8,7 procenta. S výjimkou Brna a Hodonínska se pak zvýší také cena vodného a stočného. Můžeme se ale také těšit na zlevnění plynu. To pro domácnosti činí čtyři a půl procenta a lidé podle výše spotřeby mohou ušetřit desítky až stovky korun. Nejvíce si polepší velkoodběratelé, domácnosti jen o čtyři a půl procenta.

Jihomoravské domácnosti zaplatí od prvního ledna za elektřinu téměř o devět procent víc, to znamená, že roční výdaje tak vzrostou o několik set až několik tisíc korun v závislosti na tom, zda se proud využívá pouze pro svícení a domácí spotřebiče nebo k vytápění. Co se týče příčin, největší vliv na růst elektřiny měla aukce produkce virtuální elektrárny společnosti ČEZ, která se projevila vysoká poptávka po proudu v Evropě. Ani prognóza do budoucna ale není potěšující. Podle odborníků se bude cena elektřiny v tuzemsku dále přibližovat hodnotám v západní Evropě, no, a jen pro srovnání, například v současnosti lidé v České republice stále platí za proud asi o třicet procent méně než v Německu.

Naopak ceny plynu klesají už podruhé za sebou. Naposledy to bylo v říjnu a nyní tedy od nového roku znovu. Úsporu samozřejmě nejvíc pocítí zase ti, kteří plyn využívají i k vytápění. Tam může jít až o tisíce. Důvodem ke zlevňování je pokles cen topných olejů, který má pozitivní dopad na nákupní ceny zemního plynu. Mluvíme-li o cenách plynu, je ale dobře doplnit snad jednu poněkud překvapující informaci. Domácnosti s velmi malou spotřebou, například ty, které odebírají plyn pouze na vaření, si i přes zlevnění vlastní komodity pár korun připlatí. Důvodem je pevná složka poplatku za plyn.

Někteří odborníci tvrdí, že zlevňování plynu s největší pravděpodobností skončí už v dubnu. Tuzemský trh totiž přestane být regulován a podobně jako u elektřiny bude zcela liberalizován. Optimistická varianta pak je, že ceny zůstanou na současné úrovni. Velmi ovšem záleží právě na vývoji na světových trzích.

Spustit audio