V Hajnici skončila výstavba části areálu Barevných domků. Žijí v nich lidé se zdravotním postižením

11. březen 2024 07:56

Co dřív trvalo přes čtvrt hodiny, budou teď mít v domově pro lidi s mentálním nebo kombinovaným postižením hotové za pár sekund. Do nového zázemí za 130 milionů korun v Hajnici na Trutnovsku, kde žije na 60 klientů, se už příští měsíc přesunou ti, kteří jsou nejvíc závislí na pomoci ostatních. Těší se tam s nimi i zaměstnanci, na všechny čekají opravdu velké změny.

Čas oběda v jedné ze starých budov areálu Barevných domků Hajnice. V téhle části žije 18 klientů, z velké části závislých na pomoci personálu. Z jídelny, která je spojená se společenskou místností, vede chodba k jednotlivým pokojům.

Čtěte také

Pokoje jsou poměrně malé, chybí v nich sociální zařízení a v některých třeba i závěsný systém potřebný pro přesun imobilních klientů. I proto se třeba vedoucí oddělení Lucie Šitinová nemůže přesunu do nové části dočkat. „Já se moc těším. Na nové hygienické zázemí pro klienty a především na celý ten prostor."

Nová budova stojí jen pár desítek metrů od té staré. na první pohled je v ní mnohem víc místa. To platí nejen pro společné prostory, ale i samotné pokoje, říká sociální pracovnice Michaela Faifr. „Pracovníci se mohou pohybovat okolo celé postele. Je to vzdušný pokoj s úložnými prostorami, se kterými jsme ve staré budově velmi bojovali."

Čtěte také

Z každého pokoje je navíc možné vyjít, a nebo třeba přímo s postelí vyjet na terasu. I to bude podle pracovnice zařízení Renaty Přibylové velká změna. „V současné době, když potřebujeme vyvézt klienta na čerstvý vzduch, tak nám to trvá 15 až 20 minut. Zatímco na nové budově to bude otázka pouhých několika vteřin."

Do nové části Domova pro osoby se zdravotním postižením v Hajnici na Trutnovsku se téměř tři desítky klientů přestěhují v dubnu. Starou budovu čeká zhruba rok trvající přestavba. V budoucnu bude sloužit především jako zázemí pro společenský život klientů, modernizací projde ale třeba i kuchyň nebo prádelna.

První etapa modernizace Barevných domků skončila, druhá začne v květnu
Spustit audio

Související