Kostelec nad Orlicí na Rychnovsku nově zaměstnává dobrovolníky se zdravotním postižením

22. říjen 2023 07:40

Kostelec nad Orlicí na Rychnovsku se zapojil do projektu na podporu sociálního začlenění a pracovního uplatnění lidí s hendikepem. Ve spolupráci s organizací Aspekt město nově zaměstnává dobrovolníky s mentálním postižením. Starají se například o městský stadion a hřbitov.

Je devět hodin dopoledne a na městský stadion v Kostelci nad Orlicí právě přišli dva dobrovolníci - pan Luboš a paní Lída. Oba žili celý život v ústavním zařízení. Teď se přestěhovali do chráněných domácností a chtějí také pracovat.

Čtěte také

S tím jim pomáhá sociální pracovnice Michaela Pinkasová. „Je to takové postupné budování pracovních návyků. Od toho, jak se chovat na pracovišti, jak komunikovat se zaměstnavatelem. Učíme je pracovní úkony, aby je mohli správně vykonávat. Jsme takovým prostředníkem mezi nimi a zaměstnavatelem, protože ten handicap tam je někdy menší, někdy větší.“

Oba dobrovolníci pracují zatím pravidelně dvakrát v týdnu. Dnes odklízí na fotbalovém stadionu listí. „Budeme to házet tady dolů? Pane Fabián, půjdeme pustit ten vysavač, budete vysávat? Tak to smeteme a pak půjdeme vysávat. Paráda.

ASPEKT
Pomáháme lidem se zdravotními potížemi najít si a udržet práci. Naši službu využívají klienti a jejich zaměstnavatelé z Královéhradeckého kraje již více jak 10 let.

Je tu také Josef Čihák ze Správy majetku města. Oběma pracovníkům chvílemi radí, ale jinak se zdá, že vědí, co mají dělat a co je potřeba. „Jsou práce, které už se naučili a u kterých s nimi už ani nemusím být. Zlepšuje se to víc a víc, protože se vše učí. Umějí to už tak, že tu práci udělají kolikrát lépe jak já.

Čtěte také

Za výpomoc na stadionu dostávají pracovníci zaplaceno. Například pan Luboš si za vydělané peníze koupil televizi.

Podle Michaely Pinkasové bude on i paní Lída brzy moci pracovat samostatně bez jejího dohledu. „Naše podpora skončí a potom ten klient už je sám v práci s běžným pracovním kolektivem, se svými kolegy, se zaměstnavatelem a je samostatný. U těchto dvou klientů už se blížíme zdárně do cíle. Já budu chodit s nimi ještě týden nebo dva a pak už budou chodit sami.

Organizace Aspekt spolupracuje také s dalšími městy v Královéhradeckém kraji. Působí v Náchodě, Broumově a Rychnově nad Kněžnou. Aktuálně má 40 klientů.

Spustit audio

Související