V Buchlovicích založili sad klenotů

6. leden 2008

Vysadili do něj první část sazenic původních odrůd ovocných stromů.

Impuls vzešel z tamní radnice. Vedení městyse chce ve spolupráci se zahrádkáři zachránit odrůdy, o které i přes mimořádné vlastnosti pěstitelé nejeví dostatečný zájem. O projekt se zajímala Věra Hotařová.

Mezi hlavní iniciátory patří tajemník Buchlovic Miloslav Hrdý. Pochlubil se, že v sadě roste už prvních 80 ovocných klenotů. Jsou z těch asi 3 oblastí, jedná se o jabloně, hrušně a peckoviny. Těch 80 stromů je vlastně první část a druhou bychom rádi realizovali na jaře, kdy máme připraveno dalších asi 65 stromečků. Kromě jiných cílů, které sledujeme, jde o využití krajiny v podhůří Chřibů a zcivilizování těchto zaplevelených prostor.

Když se ty stromečky ujmou, máte v plánu zde vytvořit i ovocnou školku? Pokud se naše myšlenky vyplní a do celé akce se zapojí i zahrádkáři a pak třeba i škola, kde by se měli vychovávat jejich následovníci, tak není vyloučeno, že budeme i tyto stromečky produkovat.

Ale především z toho chcete udělat sad klenotů s naučnými prvky. Budou tam i nějaké informační panely? Určitě tam budou panely, určitě se budeme snažit popularizovat tento sad klenotů.

Kolik odrůd jste dokázali ještě objevit a zachovat? Není to všechno ještě u konce, ale v tomto prvním kroku jsme odebrali rouby z 28 jabloní, 22 druhů hrušní a 8 peckovin.

To znamená, že je tady ještě více takových pokladů? Ještě stále chodíme po regionu, protože to území je velmi rozsáhlé. Třeba oblasti horských luk nebo bývalé aleje taky ještě skrývají některá překvapení.

Současně jsme nabídli tuto naši myšlenku i ostatním starostům z mikroregionu Buchlov, takže je možné, že někde na Osvětimansku nebo Stříbrnsku či v Boršicích se najdou další takové atraktivity. Že bychom jenom odebrali rouby, vytvořili si stromečky na podnožích a vysadili je pak v našem sadu klenotů.

Spustit audio