Úžasné kynuté vdolky s domácími hruškovými povidly upekla podle 80 let starého receptu Miroslava Vokounová

Vdolky z kynutého těsta podávané s hruškovými povidly, mletým mákem, cukrem a kysanou smetanou připravila v rámci soutěže Pochoutkový rok Miroslava Vokounová z Třemošné na Plzeňsku. Jsou jemné, voní a skvěle chutnají.

Ingredience
  • Ingredience na zhruba 70 vdolků:
  • 1 kg hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky sušené citronové kůry
  • 160 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 80 g másla
  • 80 g sádla
  • 500 ml mléka
  • 60 g droždí
  •  
  • Na hrušková povidla:
  • 1 kg sladkých hrušek
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 7 lžic želírovacího cukru
  •  
  • Na ozdobení:
  • mletý mák
  • moučkový cukr
  • kysaná smetana

Postup

Nejdříve si založíme kvásek. Ohřejeme 250 ml mléka. Do mléka rozdrobíme 60 g droždí, přidáme 1 lžíci mouky a cukru. Zamícháme a necháme v teple vzejít kvásek. Trvá to asi 12 minut.

Do zadělávací mísy prosejeme mouku. Postupně k ní přidáme cukr, trošku muškátového oříšku, vanilkový cukr, sušenou citronovou kůru, sůl a kypřicí prášek. Do těsta sice přijde následně droždí, ale díky kypřicímu prášku je kynuté těsto křehčí.

Suchou směs na těsto promícháme, přilijeme vykynutý kvásek, 250 ml vlažného mléka, přidáme vejce se žloutkem a vařečkou promícháme. Nakonec do těsta zapracujeme i povolené máslo a sádlo.

Těsto zpracováváme tak, jako bychom ho chtěli vařečkou vyhnat přes okraj mísy ven, ale ono se tlačí zpátky dovnitř. Těsto hněteme vařečkou asi 10–15 minut, dokud nebude celistvé a voskové.

Vypracované těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu v klidu kynout. Mělo by nakynout na skoro trojnásobný objem.

Během kynutí si připravíme hrušková povidla. Hrušky oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Lehce je podusíme na sporáku ve vlastní šťávě. Když se rozvaří, přidáme želírovací cukr, aby povidla nebyla tekutá. Tekutinu zredukujeme. Dochutíme dvěma lžičkami mleté skořice. Lehce zamícháme a dáme vychladit.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Nožem odkrajujeme z bochánku malé kousíčky a rukou vyvalujeme v dlani nebo na vále malé kuličky. Kuličky necháme ještě 10 minut dokynout.

Následně každou kuličku těsta zploštíme a prsty vytáhneme do stran, aby vznikla placička, jako bychom dělali buchty, které chceme naplnit.

Tál položený na plynový sporák pomastíme sádlem, ale jenom na začátku, pak už se nemastí. Vdolečky klademe na tál a čekáme, až se upečou z jedné i druhé strany.

Upečeme jakési suché zlatavé puky. Vdolky po sundání z tálu pomastíme pomocí mašlovačky sádlem. Na každý vdolek dáme kopeček hruškových povidel, posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a ozdobíme kopečkem kysané smetany.

Miroslava Vokounová

Recept na dolky, jak jim v rodině říkají, dělá podle své maminky. Je tudíž starý minimálně 80 let. Vdolky miluje manžel, děti i vnoučata.

Po příchodu nás paní Vokounová pozvala na oběd. Podávala se jednoduchá, ale vynikající zeleninová polévka s opraženou cibulkou. Pak servírovala pečené závitky plněné kuřecími játry. Vše bylo vynikající.

Patrik Rozehnal a Miroslava Vokounová