Už týden jsou veřejnosti zapovězeny mlaziny v okolí Valašského Meziříčí

26. listopad 2006

Zákaz vstupu do porostů mladších 20 let tam tradičně vyhlašuje společnost Městské lesy a to až do Štědrého dne.

Odpověď je nasnadě. Každoroční řádění vandalů, kteří kradli vánoční stromky, přivedla společnost Městské lesy k tomuto opatření. Jak říká její ředitel Marek Netolička, po několika letech už se ukazuje, že rozhodnutí bylo správné: "Více než 5 let uplatňujeme tento zákaz vstupu do mladých lesních porostů. Znamená to, že občané nejsou nijak omezováni v pohybu po lesních cestách nebo po vzrostlém lese. Zákaz vstupu platí pouze do mlazin.

Vyčlenili jsme 4 pracovníky, kteří mají statut lesní stráže a každoročně spolupracujeme i s městskou policií. Máme dohodnuty také trasy a způsob hlídání lesa. Musím říct, že to bylo úspěšné, protože už před 3 lety se městské policii podařilo zajistit pachatele, kteří ve velkém kradli vánoční stromky."

Co hrozí člověku, který tam vstoupí? "Bude zajištěn a předán přestupkové komisi městského úřadu, která s ním bude provádět další šetření. Zapovězené porosty jsou v lese vyznačeny cedulemi. Jde o stromky do výše 2 - 3m, takže myslím, že člověk základního vzdělání by měl být schopen rozlišit, kam může vstoupit a kam ne."

Upadl po úspěchu této akce zájem "pytláků" o návštěvy těchto mlazin? "Nechtěl bych to zakřiknout, ale musím konstatovat, že oproti předchozím letům je situace mnohem lepší. Je to dáno i tím, že kvalita i výběr stromků na předvánočním trhu se zlepšuje, takže dnes už lidé příliš neprahnou po nějakých obyčejných stromcích z lesa."

Společnost Městské lesy však nechce pouze restrikce. Proto, jako vždy, vánoční stromky na trh také dodává, pokračuje ředitel Marek Netolička: "Letos dáme na předvánoční trh pouze borovičky. Ostatní jehličnany jako třeba douglasky nebo stříbrné smrčky nám totiž teprve dorůstají na plantážích, které jsme k tomuto účelu založili. Kromě boroviček nabídneme i vybrané klasické smrčky, o které je sice menší zájem, ale je trvalý. Předpokládám, že na předvánoční trh dodáme okolo 2000 stromků."

autor: rv
Spustit audio