Úspěch zlínských archeologů

29. prosinec 2006

Ojedinělý úspěch si v polovině tohoto roku připsali zlínští archeologové. Na hoře Klášťov ve Vizovických vrších objevili Velkomoravské slovanské útočištné hradisko. Jak vyplynulo z pozdějších rozborů, jeho funkce byla mystická a zřejmě také obětní. To z Klášťova činí objev evropského formátu. Jak zjistil Roman Verner, naleziště zkoumali začátkem minulého století vědci jen povrchně a jeho skutečnou podstatu odhalil až Jiří Kohoutek ze zlínské pobočky Ústavu archeologické památkové péče Brno.

"Hora Klášťov je nejvyšším vrchem Vizovických vrchů, měří 754 metrů. Že se zde vyskytovalo hradisko vyprávěly různé lidové pověsti. Prví archeologické průzkumy se zde konaly v roce 1968. Nám se podařilo v roce 2005 objevit zcela náhodou sklad slovanských železných předmětů." Říká Jiří Kohoutek.

"Výsledky letošního výzkumu přinesly další obrovské překvapení. A to především v počtu nálezů. Dále se podařilo rozlišit dvě zóny, ve kterých se začaly objevovat rozptýlené železné předměty. Proto se začínáme domnívat, že původní Slované v první polovině 9.století zde vůbec nežili, ale místo využívali k uctívání svých bohů."

autor: rv
Spustit audio