Úrazová nemocnice má novou fasádu a okna

27. červen 2011

Po 77 letech se budova Úrazové nemocnice v Brně dočkala první velké rekonstrukce. Právě tam dokončili zateplení fasády a výměnu oken. V plánu už jsou ale i další úpravy.

Nemocnice na Ponávce byla navržena v roce 1931 a ve své době byla velmi moderní. První přijatí pacienti si to mohli ověřit už v roce 1933. Od té doby se ale požadavky hodně změnily, zatímco objekt nikoli. Až loni začala první fáze rekonstrukce za zhruba 30 milionů korun. „Většinu investice zaplatil zřizovatel, tedy město,“ připomněl primátor Brna Roman Onderka, „díky tomu ale v dalších letech ušetříme za teplo.“

Jak dál primátor připomněl, Brno s Úrazovou nemocnicí počítá a dokonce si myslí, že ani nová koncepce restrukturalizace zdravotní péče v Jihomoravském kraji, která je před podpisem, tam nepřinese žádné zásadnější rušení lůžek: „Zdravotní péče je ve městě Brně poddimenzována, právě do úrazové nemocnice přijíždějí i lidé z jiných měst.“

I proto se už nyní připravují další opravy. Ředitel Karel Doležal přikládá velkou důležitost hlavně dvěma projektům. „Rozjíždí se přípravné práce projektu výstavby nového evakuačního výtahu,“ doplnil Doležal, „ten starý se pak opraví a nemocnice bude využívat oba.“ Druhým plánem je úprava příjmového ambulantního traktu.

Vybudování centrálního příjmu se v současné době ukazuje jako velmi potřebné. Během posledního měsíce totiž Úrazové nemocnici velmi přibylo pacientů, zejména těch, kteří přicházejí mimo běžnou pracovní dobu.

Spustit audio